BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100
0
0
BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100

Door Milou, 24 november 2021

Wat kun je doen tegen pluizend krullend haar?

Pluis. Iedereen met krullend haar wordt er mee geconfronteerd. Pluis hoort er ook een beetje bij en is een volkomen natuurlijk verschijnsel. Krullen leiden nu eenmaal een eigen leven. Maar soms heb je daar gewoon echt geen zin in en wil je gewoon mooie, definieerde, pluisvrije krullen.

Om pluis tegen te gaan, is het goed om te weten waardoor het veroorzaakt wordt en wat je er vervolgens aan kunt doen om pluis te voorkomen of in ieder geval te verminderen.

De belangrijkste oorzaken van pluis zijn:

 • Chemische ingrediënten in je producten
 • Verkeerde verzorging
 • Blootstelling aan hitte
 • Je haar borstelen of kammen
 • Beschadigde punten
 • Het weer

Op het weer hebben we helaas niet zo veel invloed, maar op hoe we met ons haar omgaan wel! We zetten een aantal tips voor je op een rijtje:

 • Hydrateer grondig

Als je haar van binnenuit goed gehydrateerd is, zal het minder vocht uit de buitenomgeving halen (dat is wat er gebeurt als je naar buiten gaat). Gebruik een hydraterende shampoo (met een natuurlijk sulfaat voor een grondige reiniging van de hoofdhuid) en breng vervolgens je conditioner aan op drijfnat haar en knijp dan zachtjes in je handen om water en conditioner als het ware in het haar te duwen. Zorg ervoor dat je voor het uitspoelen je haren voorzichtig gladstrijkt om de haarschubben te sluiten en zo het vocht binnen in het haar te houden.

Gebruik liever geen co-wash. Dit in verband met de vorming van build-up.

 • Breng je producten aan op drijfnat haar

Wanneer is krullend haar het minst pluizig? Als het nat is! Breng stylingproducten aan wanneer je haar drijfnat is om pluis te vermijden. Stylingproducten sluiten het vocht in en helpen je krul haar vorm te behouden.

Tipje: als je pluis wilt voorkomen, moet je streven naar definitie en niet naar groot, volumineus haar. Het is namelijk bijna onmogelijk om pluisvrij haar én volume te hebben.

 • Gebruik een gel

 Een gel houdt over het algemeen pluis beter in bedwang dan (alleen) een crème-achtig stylingproduct, omdat het steviger is en het haar beter fixeert. Gebruik ook rustig wat meer gel dan je normaal zou doen als je veel last hebt van pluis. En onthoud; dit kan echt per dag verschillen.

Wanneer je heel graag crème-stylers gebruikt, gebruik dan een lichte crème en breng er wat gel overheen aan voor het beste resultaat. Ook hiervoor geldt: brengt alles op kletsnat haar aan. Voeg zo nodig nog wat extra water toe, bijvoorbeeld door middel van een mist bottle.

Wanneer je meerdere stylers gebruikt, start dan altijd met de minst fixerende. Deze hebben namelijk de neiging om meer te “glijden”. Sluit af met je sterkst fixerende styler; deze zet de haarschubben “vast” en je voorkomt zo dat je haar vocht verliest.

 • Voeg een olie toe

Probeer eens een kleine hoeveelheid olie (een paar druppels) toe te voegen aan je stylingproduct omdat olie een barrière vormt om het haar af te sluiten en er zo voor zorgt dat je haar minder snel vocht verliest. Ook kun je voor het wassen wat olie aanbrengen in de lengtes en punten van je haar om het haar te beschermen tijdens het wassen.  Je weet dat je te veel olie hebt gebruikt als je haar er draderig of vettig van gaat uitzien. Ook als je fijn of dun haar hebt kun je een olie gebruiken, maar wees echt heel spaarzaam.

 • Gebruik proteïne

Voor het hebben en behouden van gezond haar draait alles om de juiste balans tussen vocht en proteïne. Proteïne is namelijk de belangrijkste bouwsteen voor je haar. Ook als je haar laag elastisch is, heb je toch nog wat proteïne nodig.

Proteïne zorgt voor stevigheid van het haar, helpt je haar te herstellen en vult gaten op in de schubben laag rondom je haar, waardoor deze gladder wordt.

 • Pas wanneer nodig je manier van drogen aan

Gebruik een diffuser op je föhn en föhn niet te heet. Hitte onttrekt namelijk veel vocht aan het haar, al sluit je het nog zo goed af.

Door te föhnen met een diffuser droog je je haar zonder het daadwerkelijk aan te raken van de haaraanzet tot in de punten en op deze manier vormt zich een perfect laagje om je haren heen (cast) die voorkomt dat je haar gaat pluizen.

Doe dit zo’n 10 minuten wanneer je je haar verder aan de lucht wilt laten drogen.

Het kiezen van de juiste stylingproducten met ook nog eens de juiste ingrediënten, plus het vinden van de methodes die voor jou het beste werken kan soms even een klus zijn, maar als je dit eenmaal weet kun je er met bovenstaande tips zeker voor zorgen dat jouw krullen gehydrateerd zijn en blijven en minder pluizen. (100% pluisvrij is helaas niet echt realistisch).

En wanneer je eens een dag hebt dat je krul écht haar eigen leven leidt en pluist, omarm het dan gewoon want het hoort erbij. Wear it like a crown (of maak anders gewoon een rommelige knot!) en geniet van je dag!!!

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking