BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100
0
0
BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100

Door Milou, 4 november 2022

Droog haar in de winter: 8 manieren om de winterdroogte te bestrijden

8 MANIEREN OM DE WINTERDROOGTE TE BESTRIJDEN

De winter is in aantocht en daarmee dus ook een weersverandering. Droog, koud weer kan een enorm uitdrogende werking hebben op zelfs de gezondste krullen. Waar je voorheen de perfecte routine had gevonden, zul je nu wellicht een gedeelte of misschien wel je gehele routine moeten aanpassen aan de nieuwe behoeftes van jouw (krullende) haar. Pluizig, droog en breekbaar haar zijn geen onbekende fenomenen in de winter. We veranderen meestal wel onze huidverzorgingsroutines in de winter dus waarom zouden we niet hetzelfde doen voor ons haar? Laten we eerst eens kijken hoe het winterweer de krullen daadwerkelijk beïnvloedt.

Koude temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de haarschubben open gaan staan, waardoor er vocht kan ontsnappen aan het haar, wat tot gevolg heeft dat het haar uitdroogt. Waait er ook nog eens een stevige wind, dan kun je last krijgen van enorme klitten en knopen in je haar. En is geval van zeer strenge vorst kan dit er zelfs toe leiden dat het haar letterlijk afbreekt. Toch kun je met een paar aanpassingen in je haarroutine dit soort schade minimaliseren of voorkomen. We zetten ze op een rijtje voor je.

  1. Was je haar iets minder vaak.

Je hoofdhuid produceert van nature olie, of talg, wat het haar omhult en voorkomt dat het uitdroogt. Een reden waarom krullend haar droger is, is omdat het langer duurt voordat die olie de haarpunten bereikt. Minder vaak wassen betekent dat de natuurlijke olie van je hoofdhuid meer tijd heeft om door je haar te trekken, vocht vast te houden en te beschermen tegen de schadelijke effecten van de kou. Hoewel het wassen het haar en de hoofdhuid van build-up ontdoet, is het belangrijk om niet te veel te reinigen omdat dit kan leiden tot een droge hoofdhuid. In de winter is het gewoon veel moeilijker om vocht opnieuw in te brengen als de essentiële, beschermende olie van je haar is verwijderd. Een dagje extra tussen 2 wasbeurten in is prima!

  1. Conditie, conditie, conditie.

Conditioners en maskers zijn de beste vriend van een krul, ongeacht het seizoen, maar nu helemaal! Gebruik in de winter wat vaker een masker, eventueel in combinatie met warmte. Dit opent namelijk je haarschubben waardoor essentiële voedingsstoffen de haarschacht kunnen binnendringen en waardoor je haar flexibeler en veerkrachtiger wordt. Spoel je masker goed uit, liefst met koud(er) water om de haarschubben weer te sluiten en het vocht in te sluiten. De baume nutrition intense van Terre de Couleur (zonder proteïne) en de NUTRI van Marlie (met proteïne) zijn intens voedende maskers en helpen jouw haar de winter door. Vergeet ook je leave-in conditioner niet!

  1. Gebruik stylingcrèmes in plaats van gels.

Er gaat niets boven een goede gel voor krulvorming, maar overweeg bij extreme winterse temperaturen eens een stylingcrème voor extra stevigheid. De hoeveelheid die je hiervan gebruikt hangt af van de dikte en porositeit van je haar maar waar het om gaat is dat de sealende eigenschappen van ingrediënten in dit soort producten een extra laag bescherming toevoegen tegen de weersomstandigheden van buiten. Afhankelijk van je eigenschappen kies je voor een stylingcrème met proteïne of zonder.

  1. Kies voor een beschermende haarstijl.

Een beschermende haarstijl kan zo simpel zijn als een knotje. Het beste is om je haren zo dicht mogelijk bij elkaar te dragen want dan is het beter beschermd tegen schadelijke omgevingsfactoren en kan het vocht beter vasthouden. En we zeggen het nogmaals: vergeet je leave-in niet! In de winter kun je ook het beste naar buiten gaan wanneer je haar 100% droog is. Vochtig haar is niet bestand tegen temperaturen onder nul en haarsstrengen kunnen letterlijk bevriezen en afbreken. Ook is vlechten een optie maar zorg er wederom voor dat je haar goed droog is voordat je naar buiten gaat  Gebruik eventueel je föhn om het droogproces te versnellen.

  1. Kies voor satijnen mutsen of sjaals.

Een probleem is dat de warmste materialen voor mutsen (wol, fleece) best wel schade kunnen aanrichten aan kwetsbare krullen. Ze laten je krullen niet alleen in een platte, verwarde puinhoop achter maar absorberen ook nog eens al het vocht uit je haar. Om dit te voorkomen draag je een met satijn gevoerde hoed of muts of knoop een satijnen sjaal onder je muts/hoed. Het is eigenlijk hetzelfde principe als het gebruik van een satijnen of zijden kussensloop om op te slapen. Satijn glijdt gemakkelijk over het haar en veroorzaakt geen wrijving en is ook niet bijzonder absorberend.

  1. Sla het highlighten/blonderen van je haar een keer over.

Highlights laten krullen knallen, maar ontkleuring is zeer schadelijk voor het haar. Ontkleuring zorgt ervoor dat de haarschubben omhoog en uit elkaar gaan staan waardoor de verf de haarschacht in kan en daar het pigment in de haar verwijdert. Hoe langer de verf op het haar achterblijft, hoe meer de haarschubben zullen worden opengezet en opgetild en hoe poreuzer het haar wordt. Hoe poreuzer het haar, hoe droger en brozer het wordt. Met de juiste goede verzorging kun je zeker gezonde krullen met highlights hebben, maar je haar wordt wel echt droger en moeilijker te onderhouden.

Door de highlights een keer over te slaan tijdens koude, droge omstandigheden, geef je je haar een pauze. Plan een chemische kleuring in aan het einde van de herfst zodat je haren nog de tijd hebben om een paar weken te herstellen voordat de winter begint. Het moment voor de maskers!

  1. Behandel een droge hoofdhuid met een olie.

Winterweer heeft niet alleen invloed op je haar, maar zeker ook op je hoofdhuid. Een droge, jeukende hoofdhuid kan frustrerend zijn om mee om te gaan en krabben maakt het vaak alleen maar erger. Zo lang er geen medische oorzaak is voor hoofdhuidproblematiek kunt je de hoofdhuid masseren met een fijne olie. Elk hiervan heeft verschillende eigenschappen - ontstekingsremmend, antibacterieel, antimicrobieel, groeistimulans - maar ze bieden allemaal rustgevende verlichting voor een jeukende en droge hoofdhuid.

  1. Seal je lengtes en punten met olie.

Een olie is niet alleen heel fijn voor een droge hoofdhuid In de winter maar het kan ook helpen om de lengtes en punten van je haar te sealen met een olie. De Marlie monoi olie en 4 seizoenen olie van Bio Hair zijn hier bij uitstek geschikt voor. De olie vormt zich om het haar en zorgt zo voor een beschermende barrière tegen de winterse elementen. Omdat ze je lengtes en zeker de punten de laatste plaats zijn waar je hoofdhuid zijn natuurlijke, beschermende haaroliën verspreidt, zijn zij van nature het droogst en het meest vatbaar voor breuk. Neem tijdens de verzorging van je haren dan zeker ook je punten goed mee. Zorg dat de punten goed vochtig zijn en seal ze dan met een olie.




Wat vind jij er van ?

Laat hier gerust jouw gedachtes achter :-)

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking