BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100
0
0
BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100

Door Milou, 9 februari 2024

Schadelijke ingrediënten in haarverzorgingsproducten

Als echte eco curly girl wil jij alleen het beste voor jouw haar! Maar waar moet je nou ook alweer precies op letten? In deze blog lees je welke ingrediënten je absoluut wil vermijden. In veel niet-eco haarverzorgingsproducten worden ingrediënten gebruikt die niet veilig zijn voor de gezondheid van jou en je haren. Maar ook in ogenschijnlijk groene haarverzorging komen wij nog wel eens ingrediënten tegen waar wij als eco-experts niet achter staan. Wanneer merken en producten zich voordoen als groen & 100% natuurlijk, maar dat toch niet helemaal de waarheid blijkt te zijn, spreken we van greenwashing. Het kan best lastig zijn om te herkennen welke merken en producten je dan wél veilig kunt gebruiken. Maar met deze lijst weet jij voortaan zelf ook waar je op moet letten.
 
Parabenen
Parabenen zijn conserveringsmiddelen die worden toegevoegd aan haarproducten om schimmels en bacteriën te weren, waardoor producten langer houdbaar zijn. Maar helaas zorgen parabenen er ook voor dat alle enzymen en vitamines gedood worden, waardoor bepaalde ingrediënten hun beloofde werking niet meer na kunnen komen. Daarnaast werkt de conserverende werking van parabenen gewoon door op jouw (hoofd)huid, wat betekent dat de huid het ingrediënt absorbeert. Hierdoor komen de parabenen in de bloedbaan terecht en kunnen ze zelfs je organen bereiken. En zelfs ín het lichaam blijven de parabenen door ‘werken’, wat ervoor zorgt dat ook de enzymen in het lichaam kapot gemaakt worden. Dit kan uiteindelijk leiden tot problemen op celniveau. Er zijn onderzoeken bekend die het gebruik van parabenen linken aan kanker, omdat sporen van parabenen gevonden zijn in kankergezwellen. Daarnaast kunnen parabenen ook zorgen voor huidirritaties en kunnen ze de hormoonhuishouding verstoren.
 
(Disodium) EDTA
EDTA is een chemische stof die zeer slecht afbreekbaar is. Dit ingrediënt dient ook als conserveringsmiddel, maar wordt bijvoorbeeld ook gebruikt als ontkalker. Bovendien is EDTA een bekend allergeen. Disodium EDTA is een conserveringsmiddel dat een zorgwekkende hoeveelheid ethyleenoxide kan bevatten en wordt daarnaast in verband gebracht met kanker.
 
Siliconen
Siliconen leggen een laagje over je haren en hoofdhuid heen, waardoor er geen vocht in en uit kan. Dit zorgt ervoor dat je haren droog en breekbaar worden en je kunt er jeuk van krijgen, omdat de siliconen zich opstapelen in het haar. Dit wordt ook wel build-up genoemd. Je hebt een shampoo met sulfaten nodig om de siliconen uit je haar te kunnen wassen. Daarom wordt een sulfaatshampoo vaak als final wash ingezet. Maar wij vinden het belangrijk om je hoofdhuid regelmatig te blijven reinigen met een shampoo die zachte sulfaten bevat, want die zijn wél goed voor de gezondheid van je hoofdhuid. Sulfaten helemaal schrappen, kan weer leiden tot meer build-up, omdat je de producten niet goed genoeg uit je haar krijgt gewassen. Siliconen kun je herkennen aan ingrediënten die eindigen op -cone, -conol en -xane. Een veelvoorkomend ingrediënt is bijvoorbeeld dimethicone.
 
Sulfaten
Sulfaten zijn sterke reinigers die de beschermlaag van de (hoofd)huid aantasten. Sulfaten zorgen er ook voor dat een shampoo schuimt. Wij maken een onderscheid tussen zachte en harde sulfaten. Harde, agressieve sulfaten zijn bijvoorbeeld sodium lauryl sulfate (SLS) en sodium laureth sulfate (SLES). Deze sulfaten hebben een irriterende werking op de ogen, de huid en de longen en kunnen daarnaast zorgen voor allergieën en haaruitval. Sterke sulfaten dringen door tot in de bloedbaan en blijft daardoor in je lichaam aanwezig. Sulfaten herken je aan ingrediënten die eindigen op -sulfaat of -sulfate. Zoals wij eerder al aangaven, zijn wij wel voorstander van zachte sulfaten. Een voorbeeld van een zacht en dus veilig sulfaat is sodium coco sulfate.
 
Chemische conserveringsmiddelen
Chemische conserveringsmiddelen gaan de groei van bacteriën en schimmels in verzorgingsproducten tegen, wat ervoor zorgt dat de producten langer bewaard kunnen blijven. Echter kunnen chemische conserveermiddelen zorgen voor huidirritatie, allergische reacties en hormoonontregeling. Daarnaast dringen deze conserveermiddelen door de huidlaag heen en komen zo in de bloedbaan terecht, waar ze ernstige schade kunnen aanbrengen en voor een verzwakt imuunsysteem kunnen zorgen. Veel voorkomende converseermiddelen zijn bijvoorbeeld parabenen. De conserverende werking van parabenen is zo sterk, dat het doorwerkt in het lichaam. Er zijn zelfs studies die parabenen in verband brengen met een verhoogd risico op kanker. Ook broomverbindingen zie je vaak terug op de ingrediëntenlijst. Deze kunnen ontstekingen in de huid veroorzaken. Een voorbeeld hiervan is dazolidinyl urea. Dit ingrediënt kan zorgen voor allergieën, astma, hoofdpijn, duizeligheid, chronische vermoeidheid, slapeloosheid en depressie.
 
PEG's
PEG's zijn ingrediënten op basis van aardolie die vaak ingezet worden als verdikkingsmiddel, verzachter of vochtdrager. Vaak bevatten deze verbindingen verontreinigers als ethyleenoxide en 1,4-dioxaan, die bekend staan als kankerverwekkend. PEG's strippen je haren en hoofdhuid van hun natuurlijke oliën en kunnen zorgen voor droogheid en irritatie. PEG's worden in de ingrediëntenlijst altijd weergegeven met een cijfer erachter. Hoe hoger het cijfer, hoe langer de verbinding.
 
Polymeren
Polymeren zijn ingrediënten die ingezet worden als antistatisch middel en filmvormer. Polymeren hopen zich op in het haar en op de hoofdhuid, wat ervoor zorgt dat vocht en voedingsstoffen niet meer opgenomen kunnen worden. Dit kan leiden tot dof, droog haar en een jeukende hoofdhuid. Een veelvoorkomend ingrediënt is bijvoorbeeld polyquaternium.
 
Ftalaten
Ftalaten zijn weekmakers die ervoor zorgen dat plastic zachter wordt. Deze ingrediënten staan bekend als hormoonverstoorders en kunnen zorgen voor vruchtbaarheids- en zwangerschapsproblemen. Ftalaten herken je aan ingrediënten die eindigen op -ftalaat of -phthalate. Ftalaten worden ook wel eens verborgen onder de noemer parfum.


Start hier jouw krullenreis!

Wil jij meer leren over krullen, haareigenschappen en de ECO CG methode? En wil jij weten hoe je de juiste producten kiest en de perfecte krulroutine voor thuis creëert? Schrijf je dan nu in voor Start hier jouw krullenreis. Aan de hand van korte video's nemen we je mee in de wereld van de eco curly girls, zodat jij binnen de kortste keren de gezondheid van je haar optimaliseert en jouw krullen laat floreren!

Wat vind jij er van ?

Laat hier gerust jouw gedachtes achter :-)

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking