BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100
0
0
BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100

Door Milou, 28 juli 2022

Welk krultype heb jij?

Krultype is een term die je veel hoort binnen de krullenwereld. Maar welke krultypes zijn er nu eigenlijk, hoe herken je jouw krultype en welke producten kun je daar het beste bij gebruiken?

In deze blog lees je over:
  • wat is een krultype
  • welke krultypes zijn er allemaal
  • welke producten passen er bij de verschillende krultypes

Wat is een krul/haartype? 

Een krultype zegt iets over de vorm van het haar en hoe het opkrult. Je krultype bepalen betekent dus goed naar je haar kijken en zien hoe het zich gedraagt. Er bestaan vier haartypes, waarvan de laatste drie weer zijn onderverdeeld in een aantal subtypes. Het kan zelfs zo zijn dat je haar uit meerdere krultypes bestaat. Dit kan van nature zo zijn, maar dit kan bijvoorbeeld ook komen door het niet juist verzorgen van jouw krullen of het gebruik van de verkeerde producten voor jouw haartype. Misschien valt er dus nog veel meer uit jouw krulpatroon te halen!

Haartype 1 (steil)

Wanneer je haartype 1 hebt, dan heb je steil haar. Waar het bij een type 2a bijvoorbeeld nog mogelijk is een type 2c tevoorschijn te halen door de juiste verzorging, is dit bij type 1 helaas niet mogelijk. De haarstructuur van steil haar is echt anders dan van golvend of krullend haar. Steil blijft dus steil. Met dit type ha

ar kun je vrijwel alle producten gebruiken. Eco-friendly gaat namelijk veel verder dan enkel krulverzorging; het bevordert de gezondheid van elk haartype. Onze producten zijn dus voor alle haartypes geschikt!

Haartype 2 (wavy)

Dit haartype heeft grote, losse "S" golven en valt vaak dicht langs het gezicht. Mensen met dit haartype denken vaak dat ze steil haar hebben, maar met het gebruik van de juiste producten komen er ineens hele mooie natuurlijke waves tevoorschijn. Binnen dit krultype heb je drie subtypes:

  • 2A: haar met een lichte slag dat gemakkelijk steil te maken is, met een vaak fijne structuur.
  • 2B: sterker golvend dan type 2A, zeker vanaf het midden naar beneden toe.
  • 2C: golvend haar met een grote grove slag in een S-vorm vanaf de aanzet. Soms vind je er zelfs een type 3A krul tussen.

Bij haartype 2 zijn producten met proteïne vaak fijn, omdat die het haar wat extra stevigheid en body geven. Denk bijvoorbeeld aan het Masque Volume van Chromalya als verzorging en de Mousse Volume van Chromalya als versteviging. De 4 Seizoenen Styling Gel van Bio Hair is super in combinatie met de Mousse Volume. Je kunt eventueel na het drogen de Air-Fix Volume van Chromalya gebruiken als finishing touch op de aanzet om het volume te behouden, of tijdens het föhnen om pluis tegen te gaan.

Benieuwd naar welke producten je nog meer kunt gebruiken bij dit krultype, klik dan hier.

     

Haartype 3 (curly)

Dit haartype heeft in tegenstelling tot type 2 een duidelijk krulpatroon. Krultype 3 haar varieert van "S" krullen tot spiraalvormige 'kurkentrekker' krullen. Dit krultype heeft sterke, gedefinieerde en veerkrachtige krullen die vrijwel altijd vanaf de aanzet tot in de punten doorlopen. Ook haartype 3 heeft drie verschillende subtypes:

  • 3A: grote losse, grove krullen in een duidelijke "S"-vorm.
  • 3B: stevige, strakkere krullen die als het ware in een spiraalvorm zitten.
  • 3C: kleine, stevige en strakke krullen in spiraalvorm die het beste omschreven kunnen worden als 'kurkentrekker' krullen.

Bij haartype 3 kunnen wat vollere producten gebruikt worden, zoals de Baume Nutrition Intens van Terre de Couleur (zonder proteïne) of de Soin Conditioner van Chromalya (met proteïne). Voor dit haartype kun je zowel een mousse als een stylingcrème gebruiken als versteviging. Een mousse (bijvoorbeeld de Mousse Volume van Chromalya) is iets lichter en blaast het haar wat meer op, terwijl een stylingcrème (bijvoorbeeld de Crème Styling van Chromalya) zorgt voor een wat compactere krul. Met dit type haar is het soms fijn om twee gels te gebruiken voor extra fixatie, of twee laagjes gel als je maar één gel soort gebruikt. De 4 Seizoenen Styling Gel van Bio Hair is eigenlijk een gel die gewoon fijn is voor elk haartype. En ook bij dit haartype kun je wanneer het haar droog is de Air-Fix Volume van Chromalya gebruiken als finishing touch op de aanzet om het volume te behouden, of tijdens het föhnen om pluis tegen te gaan.

Heb jij een krultype 3, kijk dan hier welke producten nog meer bij jouw haar passen.

     

Haartype 4 (coily)

Dit type haar heeft strakke en dichte krullen die niet altijd goed te zien zijn en die het haar korter laten lijken dan het in werkelijkheid is. Dit haartype heeft een strakke "S" krul of een "Z" patroon. Dit haartype is zeer kwetsbaar voor haarbreuk. Haartype 4 is ook weer onder te verdelen in drie subtypes:

  • 4A: kleine, veerkrachtige en strakke krullen in een duidelijke "S"-vorm, met een vaak fijne structuur.
  • 4B: kleine, dichtere krullen met een soort zigzaggende "Z"-vorm die soms weinig definitie hebben.
  • 4C: hele kleine, compacte krullen die zo sterk inkrimpen dat ze soms nog nauwelijks herkenbaar zijn als krullen.

Bij haartype 4 is hydrateren het allerbelangrijkste. De producten mogen best wat zwaarder zijn en oliën of boters bevatten. De Baume Nutrition Intens van Terre de Couleur is erg fijn zowel als masker en als (leave-in) conditioner. De 4 Seizoenen Styling Gel van Bio Hair is ideaal om de krul mee te definiëren en glans te geven.

Benieuwd naar welke producten je bij jouw type 4 krul nog meer kunt gebruiken, klik dan hier.

Verzorging

Hydrateren is sowieso heel belangrijk wanneer je krullend haar hebt, ongeacht het krultype. Dit komt omdat, in tegenstelling tot steil haar, de van nature aanwezige oliën op onze hoofdhuid bij krullend haar lastiger de haarschacht kunnen binnendringen, en het dus sneller uitdroogt. Droog haar is meer vatbaar voor breuk wat weer pluis kan veroorzaken. Gehydrateerde krullen zijn gezonder en dus ook minder pluizig.

TIP: Check tussendoor je haareigenschappen zoals porositeit en elasticiteit en pas daar je producten en routine op aan. En wees niet te streng voor jezelf. Wanneer je een product gebruikt wat voor jouw krultype werkt, blijf dat ook gewoon gebruiken. Zelfs als dit 'officieel' voor een ander krultype bedoeld is!


Start hier jouw krullenreis!

Wil jij meer leren over krullen, haareigenschappen en de ECO CG methode? En wil jij weten hoe je de juiste producten kiest en de perfecte krulroutine voor thuis creëert? Schrijf je dan nu in voor Start hier jouw krullenreis. Aan de hand van korte video's nemen we je mee in de wereld van de eco curly girls, zodat jij binnen de kortste keren de gezondheid van je haar optimaliseert en jouw krullen laat floreren!

Reacties

  • Door Gerona, 28 juli 2022

    Hoi Angela. We gaan je even mailen!

  • Door Angela Verhoef, 28 juli 2022

    Ik wil graag advies over hoe ik mijn krullen optimaal
    Kan laten krullen zonder dat ze hard aanvoelen.

Wat vind jij er van ?

Laat hier gerust jouw gedachtes achter :-)

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking