BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100
0
0
BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100

Door Milou, 28 juli 2022

Welk krultype heb jij?

Krultype. Een term die je veel hoort binnen de krullenwereld. Maar welke krultypes zijn er nu eigenlijk, hoe herken je ze en heel belangrijk: welk haartype heb je eigenlijk en welke producten kun je dan het beste gebruiken?

Wat is een krul/haartype? 

Een krultype zegt iets over de vorm van het haar en hoe het opkrult. Je krultype bepalen betekent dus goed naar je haar kijken en zien hoe het zich gedraagt. Er bestaan 4 haartypes, waarvan de laatste 3 weer zijn onderverdeeld. Het kan zelfs zo zijn dat je haar uit meerdere krultypes bestaat. Dit kan van nature zo zijn, maar dit kan bijvoorbeeld ook komen door “slechte” verzorging en het niet gebruiken van de juiste producten. Kijk dus goed naar je haar en zijn natuurlijke vorm.


Krultype 1

Wanneer je een type 1 bent, heb je steil haar. Waar het bij een type 2a bijvoorbeeld nog mogelijk is een type 2c tevoorschijn te krijgen door de juiste verzorging, is dit bij een type 1 niet mogelijk. De haarstructuur van steil haar is echt anders dan van krullend haar. Steil blijft dus steil. Met dit type haar kun je vrijwel alle producten gebruiken. Ecofriendly is namelijk voor ALLE haartypes geschikt! 

Krultype 2

Dit haartype heeft grote losse "S" golven en valt vaak dicht langs het gezicht. Mensen met dit haartype denken vaak dat ze steil haar hebben, maar met het gebruik van de juiste producten komen er ineens hele mooie natuurlijke waves tevoorschijn.

Binnen dit krultype heb je weer 3 onderverdelingen:

 • 2A: licht golvend: haar met een lichte slag welke makkelijk steil te maken is. De structuur van dit type haar is vaak fijn
 • 2B: golvend: sterker golvend dan een 2A, zeker vanaf het midden naar beneden toe
 • 2C: golvend haar met een grote grove slag in een S-vorm vanaf de aanzet. Soms vind je zelfs een type 3A krul ertussen

Benieuwd naar welke producten je het beste kunt gebruiken bij dit krultype, klik dan hier.

Krultype 3

Dit haartype heeft in tegenstelling tot type 2 haar een duidelijk krulpatroon. Krultype 3 haar varieert van “S” krullen tot kurkentrekker krullen. Dit krultype heeft sterke, gedefinieerde en veerkrachtige krullen die vrijwel altijd vanaf de aanzet tot in de punten doorloopt. Ook hier zijn weer 3 verschillende krul vormen:

 • 3A: grote losse, grove krullen in een duidelijke "S"-vorm
 • 3B: duidelijke stevige krullen die als het ware “strak” in een spiraalvorm zitten
 • 3C: kleine, stevige en strakke krullen die het beste kunnen worden beschreven als dat ze de vorm hebben van een kurkentrekker

Heb jij een krultype 3, kijk dan hier welke producten het beste bij jouw haar passen.

Krultype 4

Dit type haar heeft strakke en dichte krullen die niet altijd goed te zien zijn en het haar lijkt vaak korter dan het in werkelijkheid is. Dit haartype heeft een strakke "S" krul of een "Z" patroon. Dit haartype is zeer kwetsbaar voor haarbreuk en kan dus wel wat extra verzorging gebruiken maar daarover later meer. Je hebt 3 soorten type 4 krullen:

 • 4A: veerkrachtige kleine en strakke krullen met een fijne structuur in een duidelijke S-vorm
 • 4B: een vaak kleine en dichte krul met een soort Z-vorm die soms weinig definitie heeft
 • 4C: een nog kleinere en compacte krul die daardoor soms nog nauwelijks te onderscheiden is omdat ze zo sterk inkrimpen

Benieuwd naar welke producten je bij jouw type 4 krul kunt gebruiken, klik dan hier.

Verzorging

Je kunt je producten aanpassen aan je krultype. Zo kan een krultype 2 wel wat proteïne gebruiken omdat dit haartype de neiging heeft wat sneller uit te zakken en proteïne het haar stevigheid geeft. Kies bijvoorbeeld voor een masker en leave-in die proteïne bevatten.

Ook een mousse is heel fijn als je slag hebt. Maar wanneer je bijvoorbeeld een krultype 4 hebt, gebruik dan vooral producten die goed hydrateren. De producten mogen best wat zwaarder zijn en oliën of boters bevatten. Gebruik bij dit type haar bij voorkeur wekelijks een goed hydraterend masker.

 

Hydrateren is sowieso heel belangrijk wanneer je krullend haar hebt, ongeacht het krultype. Dit komt omdat, in tegenstelling tot steil haar, de van nature aanwezige oliën op onze hoofdhuid bij krullend haar lastiger de haarschacht kunnen binnendringen, en het dus sneller uitdroogt. Droog haar is meer vatbaar voor breuk wat weer pluis kan veroorzaken. Gehydrateerde krullen zijn gezonder en dus ook minder pluizig.TIP: check tussendoor je eigenschappen zoals porositeit en elasticiteit en pas daar eventueel je producten en routine op aan. En wees niet te streng voor jezelf. Wanneer je een product gebruikt wat voor jouw krultype werkt, blijf dat ook gewoon gebruiken. Zelfs als dit “officieel” voor een ander krultype is!

Ben jij nieuw in de wereld van krullen, wil je weten hoe jij jouw krullen het beste kunt verzorgen en heb je hulp nodig? Stel dan je vraag aan Vilou, stuur een berichtje via één van onze socials of plan een gratis online adviesgesprek in. We helpen je graag om een echte Eco Curly Girl te worden!

Reacties

 • Door Gerona, 28 juli 2022

  Hoi Angela. We gaan je even mailen!

 • Door Angela Verhoef, 28 juli 2022

  Ik wil graag advies over hoe ik mijn krullen optimaal
  Kan laten krullen zonder dat ze hard aanvoelen.

Wat vind jij er van ?

Laat hier gerust jouw gedachtes achter :-)

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »