BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100
0
0
BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100

Door Milou, 15 juli 2022

Deep conditioning voor krullend haar: wat, wanneer en hoe?

Deep-co, oftewel deep conditioning, is een veel gehoorde term binnen de krullenwereld. Maar wat is het nu eigenlijk en hoe weet je nu of je een deep-co nodig hebt en welke soort je moet gebruiken? Lees dan snel verder.

Een deep conditioner is een ander woord voor een masker. Over het algemeen geef je jouw (krullende) haar eens per 2 weken een masker voor een diepere voeding. Een masker of deep-co dringt dieper in het haar door dan een gewone conditioner en is daarom extra verzorgend.  Met name krullend haar is van nature droger dan steil(er) haar. Dit komt omdat de oliën die de hoofdhuid aanmaakt er langer over doen om de punten van het haar te bereiken. Er zitten namelijk wat bochtjes in de weg ;).

Waarom is een deep-co of masker goed voor je haar?

Een masker voedt en hydrateert je haar intensief waardoor je krullen sterker en veerkrachtiger worden. Goed gevoede en gehydrateerde krullen zitten mooier, zijn beter doorkambaar en zijn makkelijker te stylen tijdens jouw styling routine. Maar welke kies je nu? Heeft je haar vocht (moisture) nodig of juist proteïne? Of heeft het een mix van beiden nodig? Ieders haar is anders, dus ook wat het nodig heeft aan specifieke voeding. Bij gezond haar draait alles om een juiste balans tussen vocht en proteïne. Door allerlei externe factoren kan deze balans verstoord raken dus check regelmatig eens je eigenschappen en dan met name je elasticiteit. Hoe je deze kunt bepalen, kun je terugvinden in onze vorige blog.

Een deep-co kiezen

  • Is je haar slap en futloos? Kies dan voor een haarmasker dat zowel vocht als proteïne bevat zoals de Bouclème Intensive Moisture Treatment. Hiermee breng jij jouw krullen weer tot leven.
  • Voelt je haar heel droog en/of broos aan en is de elasticiteit laag? Dan is een zeer hydraterend masker geen overbodige luxe. Kies bijvoorbeeld de Baume Nutrition Intense van Terre de Couleur of doe eens een pre-poo met olie (kies bijvoorbeeld voor een monoi olie) of hot oil treatment met één van de haarkaarsen van Orli.
  • Is je haar chemisch behandeld, bijvoorbeeld door verven, blijft je haar dof en droog aanvoelen ondanks een deep-co met vocht en is de elasticiteit van het haar hoog? Kies dan voor een proteïnerijk masker zoals het Marlie masker welke het haar intensief voedt en herstelt.

Uiteraard kun je hier mee spelen en zowel maskers met vocht als met proteïne gebruiken, zeker als je de ideale balans hebt gevonden. Soms duurt het even voordat je deze balans hebt bereikt. Soms zul je merken dat je nadat je een masker hebt gedaan je haar nog altijd niet “lekker ”aanvoelt. Het kan dan zijn dat je haar even wat langer de tijd nodig heeft om te herstellen maar het kan ook een indicatie zijn dat dit type deep-co op dit moment misschien niet voor jouw haar geschikt is of dat je het te vaak of te lang gebruikt.

Een deep-co gebruiken

Om jouw (krullende) haar gezond te krijgen en te houden, geef je jouw haar minstens 2x per maand een beetje TLC en wel in deze volgorde:

  1. Was je haar en gebruik een zuiverende shampoo en reinig vooral goed bij de haaraanzet. Spoel je haar goed uit.
  2. Knijp een deel van het water uit je haren. Je haar drogen is niet nodig. Sterker nog: je haar mag flink nat zijn bij het aanbrengen van je masker. Breng een masker nooit aan op droog haar. Het bevat namelijk ingrediënten die pas geactiveerd worden als ze in aanraking komen met vocht en het zou zonde zijn als je niet het maximale uit je masker haalt.
  3. Ben je gezegend met een volle bos haar? Verdeel dan je haar vooraf in delen voor een betere verdeling.
  4. Verdeel het masker over je haar en werk van beneden naar onder. Gebruik je vingers, een kam met brede tanden of een borstel om het gelijkmatig door je haar te verdelen.
  5. Laat een masker ongeveer 20 minuten zitten, eventueel aangevuld met wat warmte. Door de warmte openen de haarschubben en zo worden de actieve ingrediënten uit het masker nog beter opgenomen. Je kunt een warmtekap gebruiken (als je die hebt) of je kunt je haren met een douchemuts afdekken met daar overheen een warme handdoek. Volg tevens altijd de gebruiksaanwijzing op een verpakking.
  6. Spoel het masker goed uit het haar. Ben je een echte bikkel, spoel dan uit met koud water omdat dit de haarschubben weer laat sluiten en zo het vocht beter vast wordt gehouden in het haar.
  7. Style je haar zoals je gewend bent en vergeet vooral je leave-in niet. Dit helpt namelijk ook de haarschubben weer te sluiten.

Hallo mooie krullen!

Good to know

  • Overweeg ook eens het gebruik van een clarifying of detox shampoo voor je deep-co om aanslag van hard water of productresten grondig te verwijderen. De detox shampoos van Terre de Couleur reinigen het haar en de hoofdhuid veilig en grondig waardoor je masker nog beter het haar kan binnendringen. Een detox (shampoo) kun je prima 2x per maand gebruiken, zeker wanneer je in een gebied woont met hard water of bijvoorbeeld meer luchtvervuiling dan gemiddeld (rondom industriegebieden).
  • Ook fijn haar kan soms prima gebaat zijn bij een deep-co met proteïne. Hierdoor krijgt het haar meer structuur en stevigheid

Reacties

  • Door Gerona, 15 juli 2022

    Hoi Nicole. Wat leuk om te lezen dat onze blogs helpen om meer wegwijs te worden in jouw reis binnen ECOCG. <br />
    De reden dat de Clean Conditioner van TJK niet terug te vinden is, is omdat deze bij ons uit het assortiment gaa...

  • Door Nicole Reker, 15 juli 2022

    Echt super fijn om zo weer meer te weten te komen. Ik heb wel een vraag, want 1x per week was ik mijn haar en gebruik ik TJK amber ros&eacute; deep conditioner als masker. Deze zie ik niet in het geschreven stukje staan. Is dez...

Wat vind jij er van ?

Laat hier gerust jouw gedachtes achter :-)

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking