BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100
0
0
BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100

Door Milou, 1 juli 2022

Wanneer gebruik je proteïne voor jouw krullen?

Een sterkere krul, meer glans en het voorkomen van haarbreuk: haarproducten met proteïne kunnen grote positieve effecten hebben op jouw krullenbos. Proteïne is namelijk onmisbaar voor het haar. Maar hoe herken je nou of jouw haar (extra) proteïne nodig heeft en welke producten kies je dan uit?

In deze blog lees je over:
 • wat is keratine en proteïne
 • hoe herken je een proteïne tekort
 • elasticiteit van het haar
 • uitvoeren van de rektest
 • favoriete producten zonder proteïne
 • favoriete producten met proteïne

Je haar is opgebouwd uit keratine en de bouwstof hiervoor is proteïne. Daarnaast bestaat je haar uit vocht en dat maakt dat de balans tussen proteïne en vocht erg belangrijk is voor gezond haar. Bijna elk haar heeft wel proteïne nodig, alleen heeft het ene haar iets meer nodig dan het andere. Wanneer je haar is beschadigd, bijvoorbeeld na het chemisch verven of hitte stylen van je haar, kan je haar wel wat proteïne gebruiken. Maar ook na een zonnige strandvakantie snakt jouw haar vaak naar proteïne. Proteïnes helpen het haar te herstellen door beschadigingen in het haar te repareren. Daarnaast houdt proteïne het haar sterk en gehydrateerd, omdat haar gevoed met proteïne beter vocht vasthoudt in de haren. Fijn haar kan ook erg gebaat zijn bij het gebruik van een wat meer proteïne, omdat het extra stevigheid geeft aan de haren.

Maar hoe herken je nou of jouw haar proteïne nodig heeft? Let dan eens goed op de volgende punten.

 • Als je haar afbreekt, zelfs na gebruik van een goede vochtinbrengende conditioner
 • Als je haar een lage elasticiteit heeft of direct knapt tijdens de rektest
 • Als je haar een zeer lage dichtheid heeft en zelfs een beetje 'papperig' aanvoelt
 • Als je haar droog en pluizig blijft aanvoelen, zelfs na het gebruiken van een moisture masker of een oliebehandeling

De elasticiteit van het haar

Proteïne speelt als bouwsteen van keratine een belangrijke rol in de elasticiteit van je haar. De elasticiteit, ofwel het vermogen van het haar om te rekken en weer terug te springen naar zijn originele vorm, wordt bepaald door de verhouding vocht en proteïne in je haar. Alles draait om de balans tussen deze twee factoren. De vocht/proteïne-balans kan verstoord worden door chemische behandelingen zoals verven of simpelweg door het weer.

Om de elasticiteit van je haar te bepalen, kun je een rektest uitvoeren. Zorg ervoor dat je haar nat is en pak één of enkele haren vast met beide handen en windt voorzichtig de boven- en onderkant om je wijsvingers. Probeer je haar voorzichtig uit te rekken en kijk wat er gebeurt. Er zijn een aantal mogelijkheden:

 • Breekt je haar vrijwel direct, dan komt je haar vocht (moisture) tekort en bevat het in verhouding te veel proteïne. Je haar is dan laag elastisch. Het is dus zaak om (tijdelijk) meer vocht toe te voegen in je routine en proteïne tijdelijk te vermijden, of in ieder geval minder te gebruiken. Is je haar chemisch gekleurd of beschadigd, haal dan niet alle proteïnes uit je routine. Proteïne helpt namelijk wel om beschadigd haar te herstellen.
 • Wanneer je haar een beetje uitrekt (maar niet afbreekt) en weer terugveert naar zijn oorspronkelijke positie, heeft je haar een normale elasticiteit. De balans tussen vocht en proteïne in je haar is dus goed. Blijf de combinatie tussen vocht en proteïne die je nu gebruikt zo gebruiken.
 • Kun je je haar heel ver uitrekken en veert het niet terug naar zijn originele staat (de rek lijkt te zijn verdwenen), dan bevat je haar in verhouding te veel vocht en heeft het een tekort aan proteïne. Je haar is dan dus hoog elastisch. Breekt je haar af na het (ver) uitrekken, dan betekent dat niet automatisch dat je haar laag elastisch is. Het is logisch dat de haar na ver uitrekken afbreekt.

Nu je jouw haarelasticiteit hebt bepaald, kun je bepalen welke producten jouw haren op dit moment het beste kunnen gebruiken. We helpen je graag op weg met het kiezen van de juiste producten. Onderaan de pagina vind je een aantal producten met en zonder proteïne die je kunt gebruiken in jouw routine.

Je hebt proteïnes in allerlei soorten: groot, klein, gehydroliseerd en niet-gehydroliseerd. Proteïnes met een grote structuur zijn bijvoorbeeld tarwe, quinoa, haver en soja. Grote proteïnes werken erg goed werken bij fijn haar, omdat ze het haar structuur en stevigheid geven. Maar ook wat dikker haar kan gebaat zijn bij grote proteïnes, zeker als het haar chemisch behandeld is. Proteïnes met een kleinere structuur zijn bijvoorbeeld silk of zijde, aminozuren, keratine en collageen. Deze proteïnes zijn erg fijn bij wat dikker haar. Let wel op: er is binnen deze soort ook nog een onderscheid tussen gehydroliseerde en niet-gehydroliseerde proteïne. Gehydrolyseerd wil zeggen dat de proteïnes in kleinere stukjes/moleculen gebroken worden tijdens een fermentatieproces, waardoor ze beter de haarschacht in kunnen dringen. Deze vorm van proteïne is zeer zeker aan te raden bij fijn haar of haar dat chemisch behandeld is.

Twijfel je of er proteïne in je haarproducten zit? Je kunt proteïne als ingrediënt in je product herkennen aan onder andere de volgende woorden: keratin(e), wheat, protein, rice, hydrolyzed, collagen, amino acid, silk. Ook gistextract is een proteïne, net zoals gehydrolyseerde haver en zaden.

Producten zonder proteïne

Haarproducten zonder proteïne zijn uitermate geschikt voor laag elastisch (krullend) haar. Maar ook als je gemiddelde elasticiteit hebt kun je dit soort producten prima gebruiken, zeker wanneer je ze combineert of afwisselt met producten die wel proteïne bevatten. Gebruik bijvoorbeeld de Volume Shampoo van Chromalya. Je haar haalt de meeste voeding uit een goed, voedend masker. De Baume Nutrition Intens is een ideale dorstlesser voor het haar zonder dat deze het haar verzwaard. Een goede leave-in mag uiteraard niet ontbreken in jouw routine. De Softening Conditioner zorgt ervoor dat jouw krullen de hele dag door gevoed worden. Bekijk ook eens onze andere proteïnevrije shampoo's, conditioners, maskers en stylingproducten.

Producten met proteïne

Wanneer jouw krullen hoog elastisch zijn, zijn ze zeer gebaat bij proteïne. Maar ook wanneer jouw haar beschadigd is of stevigheid mist, kan het erg blij worden van wat extra proteïne. Het Masque Volume van Chromalya of de 4 Seizoenen Care (leave-in) Conditioner van Bio Hair zorgen ervoor dat jouw haar stevig en gevoed is en helpen het haar te herstellen na bijvoorbeeld het kleuren van je haar of een zon- en strandvakantie. Bekijk ook eens onze andere proteïnerijke shampoo's, conditioners, maskers en stylingproducten.


Start hier jouw krullenreis!

Wil jij meer leren over krullen, haareigenschappen en de ECO CG methode? En wil jij weten hoe je de juiste producten kiest en de perfecte krulroutine voor thuis creëert? Schrijf je dan nu in voor Start hier jouw krullenreis. Aan de hand van korte video's nemen we je mee in de wereld van de eco curly girls, zodat jij binnen de kortste keren de gezondheid van je haar optimaliseert en jouw krullen laat floreren!

Wat vind jij er van ?

Laat hier gerust jouw gedachtes achter :-)

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking