BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100
0
0
BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100

Door Milou, 1 juli 2022

Wanneer gebruik je proteïne voor jouw krullen?

Een sterkere krul, meer glans en het voorkomen van haarbreuk: haarproducten met proteïne kunnen voor grote positieve effecten zorgen. Proteïne is namelijk onmisbaar voor haar. Maar welke producten gebruik je nu bij jouw type haar? In deze blog leggen we het graag uit. 

Je haar is opgebouwd uit keratine en dit heeft proteïne als bouwstof nodig. Ook bestaat je haar uit vocht en dat maakt de balans tussen proteïne en vocht dan ook erg belangrijk voor gezond haar. Bijna ieder haar heeft wel proteïne nodig, alleen het ene iets meer dan de ander. Wanneer je haar is beschadigd, bijvoorbeeld na het verven van je haar, of na een zon- en/of strandvakantie, kan je haar wel wat proteïne gebruiken. Proteïnes helpen het haar te herstellen en de beschadigingen te repareren en houden ook het haar sterk en gehydrateerd doordat ze het verlies van water uit het haar beperken. 

Je kunt dit herkennen aan bijvoorbeeld:

  • als je haar afbreekt, zelfs na gebruik van een goede vocht inbrengende conditioner
  • als je haar een lage elasticiteit heeft
  • als je haar een zeer lage dichtheid heeft, en zelfs een beetje " papperig" aanvoelt
  • als je haar droog en pluizig blijft aanvoelen, zelfs na het gebruiken van een masker met vocht of een oliebehandeling

Ook fijn haar kan erg gebaat zijn bij het gebruiken van proteïne, omdat het een beetje extra stevigheid geeft aan de haren.

Hoe je bepaalt of en hoeveel proteïne je nodig hebt, leggen we hieronder uit.

De elasticiteit van het haar

Proteïne speelt als bouwsteen van keratine een belangrijke rol in de elasticiteit van je haar. De elasticiteit, het vermogen van je haar om te rekken en weer terug te gaan naar zijn originele vorm, van je haar wordt bepaald door de verhouding vocht en proteïne in je haar. Alles draait om de balans tussen deze 2 factoren welke verstoord kan worden door bijvoorbeeld chemische behandelingen aan het haar zoals verven, of het weer. Is deze balans verstoord, dan merk je dit aan je haar zoals je hierboven hebt kunnen lezen.

Om je elasticiteit te bepalen, kun je een rektest doen. Zorg hiervoor dat je haar nat is. Pak 1 of 2 haren vast met beide handen en windt voorzichtig de boven- en onderkant om je wijsvingers. Probeer je haar voorzichtig uit te rekken en kijk wat er gebeurt. Er zijn een aantal mogelijkheden:

  • Breekt je haar vrijwel direct, dan komt je haar vocht (moisture) tekort en bevat het in verhouding te veel proteïne en is je haar laag elastisch. Het is dus zaak om (tijdelijk) meer vocht toe te voegen in je routine en proteïne tijdelijk te vermijden, of in ieder geval minder te gebruiken.
    (handig om te weten is, als je gekleurd of beschadigd haar hebt, dan niet alle proteïne uit je routine weg te laten. Proteïne helpt namelijk wel om beschadigd haar te herstellen!)
  • Wanneer je haar een beetje uitrekt maar niet afbreekt en weer terugveert naar zijn oorspronkelijke positie, heeft je haar een normale elasticiteit. De balans tussen vocht en proteïne in je haar is goed. Blijf dus de combinatie tussen vocht en proteïne die je nu gebruikt zo gebruiken.
  • Kun je je haar heel ver uitrekken en veert het niet terug naar zijn originele staat (de rek lijkt als het ware uit de haar te zijn verdwenen, en je haar lijkt slap en futloos), dan heeft je haar een proteïnetekort, bevat het in verhouding te veel moisture en is je haar hoog elastisch. Het is dus belangrijk om meer proteïne toe te voegen in je routine.

Je hebt nu misschien bepaald welke elasticiteit je haar heeft (of je weet je haartype al), maar welke producten kun je nu het beste gebruiken? We helpen je graag op weg met het kiezen van de juiste producten. Hieronder vind je een aantal producten die je kunt gebruiken in jouw (krullen) routine.

Producten zonder proteïne

Haar producten zonder proteïne zijn uitermate geschikt voor laag elastisch (krullend) haar, maar ook als je gemiddelde elasticiteit hebt kun je dit soort producten prima gebruiken en zeker als je ze afwisselt met producten die wel proteïne bevatten.

Gebruik bijvoorbeeld de volume shampoo van Chromalya of de roze shampoo van Terre de Couleur. (TIP: was altijd 2x met een shampoo voor een goede en optimale reiniging).

Je haar haalt de meeste voeding uit een goed, voedend masker. De baume nutrition is een ideale dorstlesser voor het haar zonder dat deze het haar verzwaard.

Een goede leave-in mag uiteraard niet ontbreken in jouw routine. De detangling conditioner zorgt ervoor dat jouw krullen de hele dag door gevoed worden.

Producten met proteïne

Wanneer jouw krullen hoog elastisch zijn, zijn ze zeer gebaat bij proteïne.

Het masker van Marlie of de Matcha Boost van Ecoslay zorgen ervoor dat jouw haar stevig en gevoed is en helpen het haar te herstellen na bijvoorbeeld het kleuren van je haar of een zon-of strandvakantie. Naast een masker kun je ook een leave-in gebruiken welke proteïne bevat zoals bijvoorbeeld de Rice Pudding van Ecoslay.

Twijfel je of er proteïne in je haarproducten zit? Je kunt proteïne als ingrediënt in je product herkennen aan onder andere de volgende woorden: keratin(e), wheat, protein, rice, hydrolyzed, collagen, amino acid, silk. Ook gistextract is een proteïne, net zoals gehydrolyseerde haver en zaden.

Je hebt proteïnes is allerlei soorten. Groot, klein, gehydroliseerd en niet gehydroliseerd. Proteïnes met een grote structuur zijn bijvoorbeeld tarwe, quinoa, haver, soja welke heel goed werken op bijvoorbeeld fijn haar omdat ze het haar helpen structuur te krijgen en te houden en zo de haar stevigheid geven. Maar ook wat dikker haar kan gebaat zijn bij deze soort proteïnes, zeker als het haar chemisch behandeld is. Proteïnes met een kleinere structuur zijn bijvoorbeeld silk of zijde, aminozuren, keratine en collageen. Deze zijn heel fijn bij wat dikker haar. Let wel op: er is binnen deze soorten van proteïne ook nog een onderscheid tussen gehydroliseerd en niet gehydroliseerd. Gehydrolyseerd wil zeggen dat de proteïnes in kleinere stukjes/moleculen gebroken worden tijdens een fermentatieproces, waardoor ze beter de haarschacht in kunnen dringen. Deze vorm van proteïne is zeer zeker aan te raden bij fijn haar of haar dat chemisch behandeld is.

Ben je eruit welke producten je nodig hebt? Bekijk en shop je producten dan hier

Wat vind jij er van ?

Laat hier gerust jouw gedachtes achter :-)

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking