BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100
0
0
BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100

Door Milou, 15 april 2022

Kun je grijze haren tegengaan? Zo ontstaat het en dit kun je eraan doen!

Ben je bang dat je grijs wordt? Heb je zilveren lokken tussen je krullen gevonden? Ben je er snel bij om ze te verbergen? De meesten van ons doen precies dat: het grijs verbergen zodra het verschijnt. Maar grijs worden is onvermijdelijk. Plus, herhaaldelijk (chemisch) verven kan je krullen beschadigen.

In deze blog lees je over:
  • waarom wordt haar grijs
  • welke mogelijke oorzaken spelen mee bij grijs haar
  • wat kun je zelf doen

Tegenwoordig omarmen we steeds meer onze grijze haren. 50% van de bevolking is al (beginnend) grijs tegen de tijd dat ze 50 zijn. Het is een onderdeel van het accepteren van je natuurlijke schoonheid, net als het omarmen van je krullen. Een groot onderdeel van die reis is informatie inwinnen. Waarom wordt haar grijs en hoe verzorg je jouw grijs wordend haar het beste? We leggen het hieronder graag aan je uit.

Waarom wordt haar grijs?

Haar haalt zijn voedingsstoffen uit de wortelpunt van een haar, de follikel. In de follikel zijn bepaalde cellen verantwoordelijk voor het produceren van melanine, een natuurlijk pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van menselijk haar en huid. Er zijn twee soorten melanine: eentje zorgt voor een bruin tot zwarte kleur, terwijl de andere een geelblonde, gemberkleurige en rode kleur geeft. Een haarkleur wordt bepaald door welke soort melanine aanwezig is. Naarmate de melanineconcentratie afneemt, begint het haar grijs te worden. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Agressieve ingrediënten in je haarverzorgingsproducten → veel niet ECO CG-producten bevatten ingrediënten die een negatieve invloed hebben op de hoofdhuid en die de celactiviteit verstoren, wat de hierboven genoemde follikels negatief beïnvloedt tijdens het produceren van melanine.
  • Voeding → een kopertekort kan van invloed zijn op de aanmaak van melanine.
  • UV-straling → langdurige en herhaaldelijke blootstelling aan UV-straling verandert de chemische eigenschappen van het haar.
  • Chloor uit zwembadwater → kan de melanine productie in het haar verstoren.
  • Leeftijd → hoe ouder we worden, hoe minder melanine we aanmaken.
  • Milieu → luchtverontreiniging kan leiden tot de afbraak van melanine.

Op de laatste 2 factoren kunnen we niet zo veel invloed uitoefenen, maar toch kun je zelf ook een aantal dingen doen om het proces van grijs worden proberen te vertragen. Lees snel verder hoe! 

Wat kun je zelf doen?

Voldoende beweging en gezonde en gevarieerde voeding houden het lichaam, en dus ook het haar gezond en zorgen voor een goede bloedcirculatie en op die manier voor een zo optimaal mogelijke productie van melanine, waardoor je haar zo lang mogelijk haar kleur vasthoudt. Ook is een goede en regelmatige reiniging van de hoofdhuid essentieel. Op die manier houd je de hoofdhuid en haarzakjes gezond. Gebruik eens in 7-10 dagen een shampoo met een natuurlijk sulfaat zoals de shampoo's van Bio Hair en verzorg jouw haar regelmatig met een detox

Vermijd verder overmatige blootstelling aan zonlicht en zwembadwater. Bescherm je haar tijdens het zonnen met bijvoorbeeld een leuke hoed en draag wanneer je veel zwemt een badmuts.

Omarm het grijs

Je kunt ook het grijs omarmen! Er is geen goed of fout moment om je veranderende haarkleur te omarmen. Het beste moment is wanneer jij je er klaar voor voelt. Vaak zijn de eerste centimeters het moeilijkst, vooral voor degenen die de overgang maken van (jarenlang) verven. Maar als je eenmaal de schoonheid ziet in het grijze haar van anderen, is het veel gemakkelijker om ook de schoonheid van je eigen haar te zien. Want grijs haar is gewoon mooi en verdient de beste verzorging. Lees hieronder hoe je jouw grijze krullen het beste kunt verzorgen.

Verzorging

Grijs haar (wat dus pigmentloos is) heeft vaak een andere structuur dan je voorheen altijd gewend was. Grijs haar voelt vaak wat stugger en droger aan en heeft vaak meer behoefte aan moisture-rijke producten. Deze verzorging haal je bijvoorbeeld uit een masker. Verzorg je haar eens in de week met bijvoorbeeld de Baume Nutrition Intens van Terre de Couleur of het Masque Nutritif Intens van Louise XIV.

Ook mag een goede zilvershampoo niet in je routine ontbreken. Een zilvershampoo onderdrukt namelijk de gele tonen die nog wel eens kunnen voorkomen in grijs haar. Veel reguliere zilvershampoos bevatten chemische ingrediënten die niet zo fijn zijn voor huid en haar. Met bijvoorbeeld de TONIC shampoo van Bio Hair, de Pure Silver Shampoo van Natulique of de Bright Balance Hairbath van Innersense houd je je grijze lokken koel van toon en geef je ze de best mogelijke verzorging. Deze shampoos zijn trouwens ook heel fijn wanneer je (deels) geblondeerd haar hebt! Natulique en Innersense hebben ook een bijpassende conditioner voor grijs haar.

Daarnaast zijn er ook twee klei shampoo's die erg fijn zijn voor grijs haar, namelijk de blauwe shampoo (of kuur) en de indigo shampoo (of kuur). De blauwe shampoo voedt, versterkt en herleeft beschadigd of verzwakt haar, verhoogt de haarsterkte, structuur en glans en verheldert de haarkleur. De indigo shampoo is extreem zuiverend, verwijdert build-up en haalt de gele gloed uit natuurlijk grijs haar. Gebruik de indigo shampoo of kuur echter alleen op natuurlijk grijs haar. Dit product is niet geschikt voor geblondeerd haar, omdat dit te kwetsbaar is. De blauwe shampoo of kuur is wel erg fijn op geblondeerd haar.


Start hier jouw krullenreis!

Wil jij meer leren over krullen, haareigenschappen en de ECO CG methode? En wil jij weten hoe je de juiste producten kiest en de perfecte krulroutine voor thuis creëert? Schrijf je dan nu in voor Start hier jouw krullenreis. Aan de hand van korte video's nemen we je mee in de wereld van de eco curly girls, zodat jij binnen de kortste keren de gezondheid van je haar optimaliseert en jouw krullen laat floreren!

 

Wat vind jij er van ?

Laat hier gerust jouw gedachtes achter :-)

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking