BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100
0
0
BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100

Door Milou, 10 augustus 2022

Zomer en pluizend haar: hoe ga je er mee om?

Pluis is een volkomen normaal en natuurlijk onderdeel van krullend haar, maar dat betekent niet dat het niet vervelend is. In de zomer heb je vaak te maken met een hoge(re) luchtvochtigheid dan in de winter en dit merk je aan je haar. Hallo pluis. En meer dan normaal. Toch zijn een paar manieren om pluis op afstand te houden in de zomer. We zetten ze voor je op een rijtje.

HYDRATEER GRONDIG

Als je haar van binnenuit goed gehydrateerd is, hoeft het niet naar de atmosfeer te reiken voor meer vocht (dit is namelijk wat er gebeurd als je naar buiten gaat en de luchtvochtigheid hoog is). Met behulp van de zogenaamde "Squish to Condish"-methode - waarbij je (leave-in) conditioner aanbrengt op kletsnat haar en dan zachtjes knijpt om het water en de conditioner als het ware in het haar te duwen – zorg je ervoor dat er voldoende vocht in de kern van het haar terecht komt voordat je je stylingproducten aanbrengt en het vocht insluit.

BRENG JE STYLINGPRODUCTEN AAN OP KLETSNAT HAAR

Wanneer is krullend haar het minst pluizig? Juist; als het nat is! Breng stylingproducten aan als je haar drijfnat is om de kans op pluis zo klein mogelijk te maken. Stylingproducten helpen het vocht vast te houden in het haar en dragen zo bij aan het behouden van je krullen en hun vorm. Zeker als je streeft naar definitie. Wanneer je juist volume wilt, dan is een beetje pluis zeker niet erg. Vaak zul je wel een keuze moeten maken: óf definitie óf volume. Of je wisselt gewoon af.

KIES DE JUISTE PRODUCTEN

In de zomer kan je haar behoefte hebben aan andere producten dan in de winter. Je hebt ongetwijfeld de term “humectant” wel eens gehoord. Humectanten zijn ingrediënten die vocht uit de omgeving kunnen aantrekken, opnemen en vasthouden en sterk afhankelijk zijn van de luchtvochtigheid in je omgeving. In een land als Nederland zijn humectanten absoluut geen ramp, aangezien we hier normale, gemiddelde weersomstandigheden hebben. Weersomstandigheden spelen uiteindelijk ook een rol bij de werking van humectanten. Wanneer je haar droger is dan de lucht, zullen humectanten helpen vocht uit de omgeving aan te trekken en te gebruiken voor hydratatie van het haar. Resultaat: betere krulvorming, mooiere glans en minder pluis. Andersom geldt dit uiteraard ook: is de lucht droger dan je haar, dan zal de omgeving vocht aan je haar onttrekken. Dan kun je dus soms beter even humectanten mijden.

Om het nog een beetje lastiger te maken: wanneer de lucht een hele hoge vochtigheidsgraad heeft, kun je soms ook beter geen humectanten gebruiken. Deze doen dan hun werking zo goed, dat het ingrediënt steeds weer vocht blijft aantrekken en vasthouden uit de omgeving. Je haren worden zo veel en vaak volgestopt met vocht, dat het de haarschubben opzwelt en omhoogtilt. Resultaat: enorm en soms pluizig haar! Maar hey; das wel volume.

Humectanten zijn alom tegenwoordig in producten, maar niet iedere humectant is even herkenbaar als ingrediënt. Daarom even de meest voorkomende: glycerol, glycerine, panthenol, aloë, agave nectar, hyaluronic acid (hyaluron zuur), honing, lecithin, urea, sorbitol, fructose, glycol, phytantriol, sodium PCA, glucose, dextrose, potassium PCA.


Het is ook niet erg om ze te gebruiken en al helemaal niet iets om bang voor te zijn. Belangrijk is om je haar goed te leren kennen en te zien waar het op dat moment behoefte aan heeft en je routine daar (eventueel) op aan te passen.

GEBRUIK EEN MILDE SHAMPOO EN VOCHTINBRENGEND MASKER

Een milde shampoo (wissel af met een shampoo met en zonder natuurlijk sulfaat) helpt het haar vocht vast te houden en gaat build-up tegen. Build-up speelt namelijk een belangrijke rol bij de vorming van pluis en uitgezakte krullen en is iets wat in de zomer wat vaker voorkomt doordat we veel buiten zijn, zwemmen, zweten etc.  Ook een detox kan een enorme oppepper voor je haar (en hoofdhuid!) zijn.

Daarnaast mag een goed hydraterend masker niet ontbreken in jouw zomer routine. Je haar is in de zomer onderhevig aan veel invloeden van buitenaf en kan dus wel wat extra voeding gebruiken in deze periode. Je hebt hydraterende maskers met en zonder proteïne. In deze blog lees je hoe je bepaalt welk masker je het beste kunt gebruiken.

GEBRUIK EEN GEL

Een gel houdt pluis beter op afstand dan bijvoorbeeld een crème vanwege een stevigere fixatie. Een sterke(re) hold helpt bij het gesloten houden van de haarschubben zodat het minder snel vocht verliest en het uit de omgeving probeert te halen.  Wellicht dat je in de zomer ook meer gel gebruikt dan je normaal gesproken gewend bent. Je haar heeft hier dan gewoon behoefte aan. Wanneer je graag een crème gebruikt, gebruik in de zomer dan iets minder en voeg er wat gel aan toe voor een optimaal resultaat.

VOEG EEN OLIE TOE

Probeer eens een kleine hoeveelheid olie (een paar druppels) toe te voegen aan je leave-in aangezien olie een barrière om het haar vormt en zo vochtverlies tegengaat. Wanneer je haar na gebruik van een olie heel vettig aanvoelt, weet je dat je te veel hebt gebruikt en wees voorzichtig wanneer je fijn haar hebt. Een olie wordt dan al snel te zwaar.

WIJZIG JE MANIER VAN AANBRENGEN VAN PRODUCTEN

In de zomer kan het helpen om je producten anders aan te brengen dan je bijvoorbeeld in de winter zou doen. Breng je producten aan op kletsnat haar en knijp meerdere keren in het haar. Je zult zien dat er zich op die manier een bundel gaat vormen. Voeg eventueel extra water toe tijdens het aanbrengen van je producten.  Wanneer je meerdere stylingproducten gebruikt, breng dan het product met de minste hold als eerste aan en bouw zo verder op. Gebruik de zogenaamde “praying hands” methode om de haarschubben glad te strijken en af te sluiten.

GEBRUIK PROTEÏNE

Door zon, zee, zwembad ontstaan er kleine beschadigingen in het haar waardoor het haar vocht verliest. Proteïne helpt het haar weer te herstellen en vult deze beschadigingen weer op waardoor je haar vocht beter vasthoudt. Een leave-in spray met proteïne is hiervoor ideaal. Deze kun je gewoon gebruiken naast je gewone leave-in.

PAS JE DROOGPROCES AAN

Veel mensen vinden het prettig om het haar aan de lucht te laten drogen in de zomer, maar wist je dat het eigenlijk beter is om het haar eerst 10 minuten met een diffuser te föhnen voordat je het aan de lucht drogen laat drogen? Dit helpt namelijk bij het ontstaan van een cast om te voorkomen en je hebt dan namelijk veel minder last van pluis.

Zoals je ziet: de juiste stylingsproducten met de juiste ingrediënten en methode zijn dus heel belangrijk om je krullen gehydrateerd en zoveel mogelijk pluisvrij te houden maar soms hoort het er ook gewoon een beetje bij. Wanneer je, ondanks alles, toch pluis krijgt, omhels het dan gewoon (of maak een rommelige knot) en geniet vooral van je zomer! 

Wat vind jij er van ?

Laat hier gerust jouw gedachtes achter :-)

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking