Betekent de vervaldatum van producten echt iets?
En wat gebeurt er als je toch iets gebruikt waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken?
Na wat rondvragen blijkt dat, zelfs wanneer ze hun 'heilige graal'-producten hebben gevonden, 91% van de mensen met krullen doorgaat met het zoeken, kopen en uitproberen van nieuwe producten. Maar in deze voortdurende zoektocht staan je douche- en badkamerkasten voor je het weet propvol met producten die je maar een paar keer hebt gebruikt. Misschien ben je van plan ze uiteindelijk weer te gebruiken, maar misschien ook niet.
Je herkent het misschien vast wel: wanneer je jouw perfecte producten hebt gevonden, heb je misschien de drang om deze in te slaan, zodat je nooit zonder komt te zitten maar deze producten gaan helaas niet eeuwig mee. Net als voedsel zijn haarproducten bederfelijk en hebben ze een houdbaarheidsdatum. Hoewel je ze misschien niet consumeert, breng je deze producten aan op je haar en hoofdhuid, dus het is belangrijk om ze alleen te gebruiken als ze veilig zijn en op hun best werken.
Houdbaarheidsdatums
De vervaldatum is de datum die op jouw producten is gedrukt en bepaald door de chemici die de producten hebben geformuleerd. Letten op de houdbaarheidsdatum wanneer je overweegt een product aan te schaffen is een echte must. Soms kan het zijn dat iets al verlopen is of binnenkort verloopt, ook al ligt het in de winkel. Als een product geen vervaldatum heeft, kan dat zijn omdat het een ander systeem wordt gebruikt. Sommige producten bevatten namelijk geen echte datum, maar bevatten een PAO-symbool (periode na opening). Dit ziet eruit als een afbeelding van een potje of container met een nummer en M achter het nummer. Zo kun je bijvoorbeeld "6M" of "12M" op een product zien staan. Het getal geeft aan hoeveel maanden het product na opening veilig te gebruiken is. Dus nadat je het voor de eerste keer hebt geopend. Ren je nu naar de badkamer om je producten te controleren? De kans is groot dat je een paar verlopen of bijna verlopen producten achter in een kast hebt weggestopt. Wanneer je geen vervaldatum of PAO kunt vinden, is het sowieso beter om het product weg te gooien wanneer het al meer dan een jaar open is.
Follow your nose
Een andere manier om te zien of een product over de houdbaarheidsdatum is, is door eraan te ruiken. Als het vies ruikt of er raar uitziet, is het waarschijnlijk het beste om het weg te gooien.
Als de ingrediënten zich zijn gaan scheiden, van kleur zijn veranderd, zijn uitgedroogd of raar ruiken, dan is het echt tijd om deze producten weg te gooien. Het is namelijk niet zo’n goed idee om producten te gebruiken die hun beste tijd hebben gehad. Je kunt namelijk last krijgen van verschillende reacties wanneer je bedorven producten gebruikt. Dit kan variëren van irritatie van de hoofdhuid, schilfering en bacteriegroei op de hoofdhuid tot zelfs haaruitval. Daarnaast zal een product ook zijn maximale werkzaamheid hebben verloren om de resultaten te leveren die je ervan verwacht, wat ook weer kan leiden tot haar- en hoofdhuidbeschadiging.
Opslag en veiligheid
Het type verpakking waarin een product wordt geleverd, waar u het bewaart en hoe u het gebruikt, kan ook van invloed zijn op de houdbaarheid. Crèmes of oliën, en producten in open containers met draaideksels, hebben de neiging sneller te bederven dan die in een afgesloten fles. Dit komt omdat ze worden blootgesteld aan de lucht en zeer waarschijnlijk ook aan je vingers, waardoor bacteriën kunnen binnendringen.
Te veel blootstelling aan licht, lucht en warmte kan ook een probleem zijn en zal de ingrediënten afbreken, waardoor ze sneller van elkaar scheiden. Daarom adviseren wij je ook om producten op een koele, donkere plaats te bewaren, met doppen erop en deksels vastgedraaid.
Bewaar jouw favoriete producten uit de buurt van extreme hitte en zonlicht. Hitte en zonlicht kunnen binnen sommige formules verschillende reacties veroorzaken die de ingrediënten in de producten beïnvloeden.
Weet wat je smeert en check eens in de zoveel tijd jouw favoriete producten!