BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100
0
0
BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100

Door Milou, 29 januari 2022

Greenwashing: soms lijkt iets eco, maar is dit in werkelijkheid niet

Soms lijkt iets eco, maar is dit in werkelijkheid niet. Dan is sprake van greenwashing. Greenwashing wil zeggen dat een merk (of bedrijf) zich duurzamer en/of meer maatschappelijk voordoet dan het in werkelijkheid is. En helaas komt dit veel voor, want alles heeft te maken met vraag en aanbod. Het is een feit dat we met elkaar steeds duurzamer gaan leven en we dus ook andere producten zoeken. En daar springen fabrikanten handig en graag op in. Simpel gezegd is greenwashing gewoon een marketingtruc, bedoeld om de klant hun producten te laten kopen.  Kijk bijvoorbeeld naar dit display in een willekeurige winkel. Dit lijkt op het eerste gezicht natuurlijk en eco, maar bij het checken van de ingrediënten blijkt dat ruim 90% synthetisch is en het bevat zelfs siliconen!

Omdat termen op het gebied van duurzame en eerlijke productie niet beschermd zijn, kun je als bedrijf in principe dus makkelijk iets beweren wat eigenlijk volslagen nietszeggend is. En omdat het soms lastig te herkennen is, is het automatisch ook lastig de juiste keuzes te maken.  Toch kun je greenwashing herkennen, als je weet waar je op moet letten:

  • Merken gebruiken vage termen zoals 'puur', 'natuurlijk', 'duurzaam', 'wij zijn tegen dierproeven' etc., maar zeggen niets over de daadwerkelijke duurzaamheid van een product. Als je tegen dierproeven bent, wil dit niet automatisch zeggen dat een bedrijf ook echt dierproefvrij is. Net als dat 'vegan' ook niet automatisch inhoudt dat het merk geen dierproeven uitvoert. En een verpakking kan misschien duurzaam zijn, maar de productie er van dan weer niet.

  • Heel belangrijk: de prijs! Vaak is de prijs van een mooi 'duurzaam' product gewoon echt te mooi om waar te zijn. Een echt duurzaam product is nu eenmaal duurder. Dit heeft met het totale productieproces te maken. Van hoe ingrediënten worden gewonnen en verwerkt, tot aan de arbeidsomstandigheden aan toe. Als jij een fles shampoo in de winkel ziet staan die beweert volledig eco en duurzaam te zijn, maar dan toch maar €5,00 kost, dan kun je jezelf afvragen hoe deze lage prijs tot stand is gekomen. In ruim 99% van de gevallen is dit namelijk onmogelijk. 

Helaas doen best veel bekende merken zich groener voor dan ze daadwerkelijk zijn. Ze claimen eco te zijn, maar zijn dit in sommige gevallen maar deels en in de meeste gevallen zelfs helemaal niet. Blijf dus alert en kritisch als je echt de overstap naar eco wil maken. Wij zijn graag transparant over de producten die we verkopen. Al onze producten met een keurmerk bevatten uitsluitend gecertificeerde natuurlijke ingrediënten en wij vermelden het bij de productinformatie wanneer dit niet het geval is.


Start hier jouw krullenreis!

Wil jij meer leren over krullen, haareigenschappen en de ECO CG methode? En wil jij weten hoe je de juiste producten kiest en de perfecte krulroutine voor thuis creëert? Schrijf je dan nu in voor Start hier jouw krullenreis. Aan de hand van korte video's nemen we je mee in de wereld van de eco curly girls, zodat jij binnen de kortste keren de gezondheid van je haar optimaliseert en jouw krullen laat floreren!

Reacties

  • Door Gerona, 29 januari 2022

    Hoi Tamara. <br />
    Dit is inmiddels aangepast op de website. Er is ons op het hart gedrukt door Ecoslay dat er hier G&Eacute;&Eacute;N sprake is van microplastic. Wij gaan hier dan ook vooralsnog van uit, maar we blijven alert....

  • Door Tamara, 29 januari 2022

    Waarom wordt er bij jullie bij bepaalde ecoslay producten niet vermeld dat deze microplastics (carbomer) bevatten? Er staat bij dat er geen schadelijke stoffen in zitten, maar dit klopt dan toch niet? Is dit ook een soort gree...

Wat vind jij er van ?

Laat hier gerust jouw gedachtes achter :-)

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking