BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100
0
0
BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100

Door Milou, 6 juli 2023

Krullen en zwemmen: alles wat je moet weten deze zomer

Op warme, zomerse dagen is er niets lekkerder dan een snelle duik in het zwembad. Maar waar een zwembad is, is chloor en dat veroorzaakt het gevreesde 'zwemmershaar'. Een snelle duik in dat heldere water lijkt misschien geen kwaad te kunnen, maar het droge, beschadigde, klittende en broze haar dat we allemaal wel eens hebben gehad na het zwemmen vertelt een ander verhaal. Waarom is zwembadwater eigenlijk zo slecht voor het haar? En kunnen de schadelijke effecten van zwemmen verminderd of vermeden worden?

In deze blog lees je over:

  • Spoel je haar af voor je het zwembad ingaat
  • Breng een leave-in conditioner of een olie aan op het haar voordat je gaat zwemmen
  • Gebruik een badmuts
  • Spoel het haar grondig uit na het zwemmen en gebruik een vochtinbrengende conditioner

Tip 1: Spoel je haar af en maak het nat voordat je het zwembad ingaat

Je hebt vast deze bordjes wel eens gezien bij het zwembad: "Niet rennen", "Geen badmeester aanwezig" en "Betreden op eigen risico". Maar zie je ook het bordje waarop staat “Vooraf douchen verplicht”? Waarom is dat zo belangrijk? Het klinkt misschien vervelend: lopen naar die douche en dan vervolgens dat koude water over je heen krijgen. Dat is ook de reden dat de meesten van ons de schouders vaak ophalen bij het zien van dit bordje en vervolgens doorlopen om meteen dat heerlijke zwembad in te duiken. Er is echter wel een reden waarom je beter eerst onder die douche door kan lopen. Ten eerste helpt het om die alom bekende 'zwembadgeur' te voorkomen. De sterke chemische geur die hoort bij zwembaden wordt niet veroorzaakt door chloor opzich, maar door een chemische reactie tussen chloor en overtollige oliën en residu op de huid van mensen. De geur kan zelfs gepaard gaan met een zichtbaar residu op het wateroppervlak, een beetje zoals een olievlek. Best vies toch? Spring dus even snel onder die douche, want dat is ook beter voor je haar.

Dat laatste heeft te maken met het absorberend vermogen van het haar. Krullend haar kan veel product absorberen en dus ook veel water, vooral wanneer het haar gemiddeld of hoog poreus is (denk aan droog, beschadigd, geblondeerd en chemisch behandeld haar). En wat denk je dat die krullen absorberen zodra jij in dat koele zwembadwater springt? Juist, chloor. Natuurlijk heeft chloor ook positieve effecten in een zwembad: het doodt bacteriën en en fungeert als een ontsmettingsmiddel. Maar het droogt je huid ook uit en het is schadelijk voor je haar, vooral voor gekleurd  geblondeerd en uitgedroogd haar. Chloor maakt namelijk een verbinding met de keratine en het talg afkomstig van ons haar, onze huid en onze nagels. Haar, huid en nagels zwellen op als ze nat worden. Dit betekent concreet dat ze water absorberen en daarmee dus ook opgelost chloor. Dit krijgt direct toegang tot keratine en talg, verbindt zich ermee en lost het op. Hoe meer beschadigd en uitgedroogd het haar is, hoe meer opgelost chloor er naar binnen dringt en hoe meer natuurlijke proteïnen en talg worden opgelost. Het klinkt misschien heel simpel (en dat is het dus eigenlijk ook), maar door het haar eerst nat te maken met schoon water, wordt het haar als het ware opgevuld en verzadigd, waardoor er minder ruimte is om het zwembadwater te absorberen. Hiermee verminder je dus de schadelijke effecten van chloor op het haar.

Tip 2: Treatment voor het zwemmen

  • OLIE

Door een beschermend laagje over je haar te leggen, zorg je ervoor dat het zwembadwater minder snel wordt opgenomen in het haar. Kokosolie, Shea Boter en andere oliën die een vaste substantie hebben bij kamertemperatuur, bevatten een hoog gehalte aan vetzuren en kunnen daardoor diep in het haar doordringen. Onze zuivere Kokos Olie en Shea Boter bevatten bestanddelen die onvolkomenheden in uitgedroogd haar kunnen opvullen en verdere schade door het zwembadwater kunnen voorkomen. Zorg wel dat je je haar naderhand goed wast met een goed reinigende shampoo zoals de 4 Seizoenen Shampoo om build-up te voorkomen.

  • LEAVE-IN CONDITIONERS

Als je geen fan bent van een olie op je haar, probeer dan eens een leave-in conditioner. Een spray leave-in conditioner is ideaal en kan op zowel droog als nat haar worden gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld de Relax Mist van Bio Hair of de Nutritive Water van Terre de Couleur. Zo bescherm je je haar tegen absorptie van chloor en zout water.

Een veel voorkomende misvatting is dat groen haar veroorzaakt wordt door chloor in het zwembad. De groene kleur die kan ontstaan wordt echter veroorzaakt door de aanwezigheid van koper in een chloorzwembad. Wanneer koper en chloor samenkomen, ontstaat meestal koperchloride. Als ze echter samenkomen in de aanwezigheid van water (zoals in een zwembad) kristalliseren de moleculen en ontstaat er koperchloridedihydraat (lesje scheikunde), wat een helder blauwgroene kleur heeft. Als die chemische reactie in contact komt met blonde haren, kunnen ze lichtgroen worden. Ook kan rood haar bruin worden en kan bruin haar doffer lijken.

Tip 3: Draag een badmuts

Oké, het dragen van een badmuts is misschien niet echt sexy, maar het is een geweldige manier om je haar te beschermen tegen de invloeden van zwembad/zeewater en UV-stralen. Omdat een badmuts nooit helemaal 100% waterdicht is, adviseren we je wel om alsnog vooraf zonder badmuts onder die douche te springen en je haar nat te maken voordat je de muts opzet.

Tip 4: Spoel je haar na het zwemmen met schoon water

Hoe sneller je je haar uitspoelt na in het zwembad te hebben gelegen, hoe meer je beschadiging van het haar tegengaat. Tijd en aandacht besteden aan de gezondheid van je haar door het te hydrateren, het behandelen van bestaande schade en het voorkomen van toekomstige schade door zon en zwembadwater is goed voor ieder haartype. Doe dus je voordeel met bovengenoemde tips. Fijne vakantie!


Start hier jouw krullenreis!

Wil jij meer leren over krullen, haareigenschappen en de ECO CG methode? En wil jij weten hoe je de juiste producten kiest en de perfecte krulroutine voor thuis creëert? Schrijf je dan nu in voor Start hier jouw krullenreis. Aan de hand van korte video's nemen we je mee in de wereld van de eco curly girls, zodat jij binnen de kortste keren de gezondheid van je haar optimaliseert en jouw krullen laat floreren!

Wat vind jij er van ?

Laat hier gerust jouw gedachtes achter :-)

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking