Krullen en zwemmen: alles wat je moet weten deze zomer
Zomerse, warme dagen. Wat is er dan lekkerder dan een snelle duik in het zwembad. Maar waar een zwembad is, is chloor (of zout water) - en het gevreesde "zwemmershaar".
Een snelle duik in dat heerlijk heldere water lijkt misschien geen kwaad te kunnen, maar het droge, beschadigde, klittende en broze haar dat we allemaal wel eens hebben gehad na het zwemmen vertelt een ander verhaal. Waarom is zwembadwater eigenlijk zo slecht voor het haar? Kunnen de schadelijke effecten van zwemmen (en zonnen) vermeden worden? En nog belangrijker: hoe dan?
We weten allemaal dat we ons haar moeten beschermen tijdens het zwemmen en zonnen en als je gaat zoeken hoe, krijg je altijd deze standaardantwoorden te zien:
- Spoel je haar af met gewoon water voor je het zwembad ingaat
- Breng een leave-in conditioner of een olie aan op het haar voordat je gaat zwemmen
- Gebruik een badmuts
- Spoel het haar grondig uit na het zwemmen en gebruik een vocht inbrengende conditioner
Vraagje: doe jij dit altijd? En werkt het dan ook? We gaan deze tips eens wat nader bekijken, dus lees snel verder.
Tip 1: Spoel je haar af en maak het nat voordat je het zwembad ingaat
Je hebt vast deze bordjes wel eens gezien in het zwembad: "Niet rennen", "Geen badmeester aanwezig" en "Betreden op eigen risico". Maar zie je ook het bordje waarop staat: “vooraf douchen verplicht”? Waarom is dat zo belangrijk? Het klinkt misschien vervelend: lopen naar die douche en dan vervolgens dat koude water over je heen. Dat is ook de reden dat de meesten van ons onze schouders vaak ophalen bij het zien van dit bordje en vervolgens doorlopen en dat heerlijke zwembad induiken. Er is echter wel een reden waarom je beter eerst onder die douche door kan lopen. Ten eerste helpt het om die alom bekende "zwembadgeur" te voorkomen. De sterke chemische geur die hoort bij zwembaden zwembaden is geen overvloed aan chloor in het water, maar een chemische reactie tussen chloor en overtollige oliën (en vocht inbrengende middelen) op de huid van mensen. De geur kan zelfs gepaard gaan met een zichtbaar residu op het wateroppervlak – een beetje zoals een olievlek. Best vies toch? Spring dus even snel onder die douche. Zo voorkom je dat je in viezigheid zwemt en het is beter voor je haar.
Krullend haar kan veel product absorberen - en veel water. Dit zegt iets over de porositeit van je haar. Ieder is wel poreus, maar heb je krullend/beschadigd/droog haar, dan is je haar nog poreuser. En wat denk je dat die krullen absorberen zodra jij in dat koele zwembadwater springt? Juist. Chloor.
Natuurlijk heeft chloor ook positieve voordelen in een zwembad: het doodt bacteriën en algen en fungeert als een ontsmettingsmiddel. Maar het droogt je huid ook uit en het is schadelijk voor je haar - vooral voor gekleurd en uitgedroogd haar en haar met highlights/blondering. Wanneer chloor in het water komt, lost het op in een verbinding wat keratine en talg aantrekt. Precies datgene waaruit menselijk haar, huid en de nagels bestaan. Haar, huid en nagels zwellen op als ze nat worden. Dit betekent concreet dat ze water absorberen en daarmee dus ook opgelost chloor. Dit krijgt direct toegang tot keratine en talg, verbindt zich ermee en lost het op. Hoe meer beschadigd en uitgedroogd het haar is, hoe meer opgelost chloor er naar binnen dringt en hoe meer natuurlijke proteïnen en talg worden opgelost. Het klinkt misschien heel simpel (en dat is het ook), maar door het haar eerst nat te maken met schoon water, wordt het haar als het ware "opgevuld" en is er dus minder ruimte om het zwembadwater te absorberen. Hiermee verminder je dus de schadelijke effecten van chloor op het haar.
Tip 2: Treatment voor het zwemmen
Haar met een “laagje” zal minder poreus en absorberend zijn.
- OLIE
Kokosolie en sheaboter en andere oliën die een vaste substantie hebben bij kamertemperatuur, bevatten een hoog gehalte aan een vetzuur dat wordt aangetrokken door de haarstreng en er diep in kan doordringen. Sommige oliën zijn polair (worden magnetisch aangetrokken door het haar), terwijl andere niet-polair zijn en gewoon op het oppervlak van de haarstreng blijven zitten. Kokosolie en sheaboter zijn beiden polair en bevatten bestanddelen die de gaten van uitgedroogd haar kunnen opvullen en verdere schade door het zwembadwater kunnen voorkomen. Zorg wel dat je je haar naderhand goed wast met een goed reinigende shampoo zoals de Marlie DOU om build-up te voorkomen. Een olie bevat een natuurlijke SPF en biedt ongeveer tot 20% zonbescherming.
- LEAVE-IN CONDITIONERS
Als je geen fan bent van een olie op je haar, denk dan aan een leave-in conditioner. Deze zijn samengesteld met ingrediënten die magnetisch worden aangetrokken door de negatieve lading in het haar. Wel is het zo dat sommige ingrediënten makkelijker uit het haar spoelen dan, dus let goed op hoe je haar reageert. Een leave-in in sprayvorm is ideaal en kan op zowel droog als nat haar worden gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld de CARE mist van Bio Hair of de Nutritive Water van Terre de Couleur. Zo bescherm je je haar tegen absorptie van chloor en zout water.
Een veel voorkomende misvatting trouwens is dat haar groen wordt door chloor in het zwembad. Maar dat komt niet alleen door het chloor. De groene kleur die kan ontstaan wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van koper in een chloorzwembad. Wanneer koper en chloor samenkomen, ontstaat meestal koperchloride. Als ze echter samenkomen in de aanwezigheid van water (zoals in een zwembad) kristalliseren de moleculen en ontstaat er koperchloridedihydraat (lesje scheikunde), wat een helder blauwgroene kleur heeft. Als die chemische reactie in contact komt met blonde haren, kunnen ze lichtgroen worden. Ook kan rood haar "bruin" worden en bruin haar kan doffer lijken.
Tip 3: DRAAG EEN BADMUTS
Oké: het dragen van een badmuts is misschien niet “sexy” maar het is een geweldige manier om je haar te beschermen tegen de invloeden van zwembad/zeewater en schadelijke Uv-stralen. Omdat een badmuts nooit helemaal 100% waterdicht is, adviseren we je wel om alsnog vooraf zonder badmuts onder die douche te springen en je haar nat te maken voordat je de muts opzet
Tip 4: SPOEL JE HAAR NA HET ZWEMMEN MET SCHOON WATER
Hoe sneller je je haar uitspoelt na in het zwembad te hebben gelegen, hoe meer je beschadiging van het haar tegengaat.
Tijd en aandacht besteden aan gezond haar, zoals hydratatie, het behandelen van bestaande schade en het voorkomen van toekomstige schade door zon en zwembadwater is goed voor iedereen en ieder haartype. Doe dus je voordeel met bovengenoemde tips. De beste verdediging is de beste aanval.
Fijne vakantie!!