BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100
0
0
BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100

Door Milou, 2 juni 2023

Veel voorkomende hoofdhuidproblemen: dit zijn de oorzaken en zo kom je ervan af

Roos: iedereen heeft er ongetwijfeld wel eens van gehoord en mee te maken gehad. Maar wat is het nu precies? En kunnen we alles wel “roos” noemen? En het belangrijkste: wat kun je ertegen doen? We leggen het je uit.

Als je last van schilfers hebt, is het belangrijk om te weten waardoor ze worden veroorzaakt en wat het verschil is tussen roos en schilfers veroorzaakt door een droge hoofdhuid. Soms wordt een droge hoofdhuid aangezien voor roos, terwijl dat het probleem helemaal niet is.

Bij een gezonde hoofdhuid worden er in de diepere lagen van de huid continu nieuwe huidcellen aangemaakt. In de buitenste lagen worden de oude cellen juist weer afgebroken. Je kunt deze lagen zien als een soort muur die ervoor zorgt dat er genoeg vocht binnen blijft. Bij een droge hoofdhuid is dit systeem verstoord. Hierdoor verlies je vocht en ontstaat een droge hoofdhuid. Een droge hoofdhuid kun je herkennen aan de volgende kenmerken: jeuk, een strak gevoel van de hoofdhuid en last hebben van fijne schilfertjes, vaak droog en wit van kleur. En precies hierbij onderscheidt het zich van roos. Als je last het van roos, dan zijn de schilfers meestal groter, vettig en (wit)geel van kleur. Omdat een droge hoofdhuid en roos twee verschillende dingen zijn, heeft het dus geen zin om een droge hoofdhuid te bestrijden met een anti-roos shampoo. Sterker nog, het kan je klachten zelfs erger maken! Juist het gebruik van haarproducten met agressieve ingrediënten is een belangrijke veroorzaker van een geïrriteerde en droge hoofdhuid. Het droogt namelijk de hoofdhuid uit, waardoor er een vochttekort ontstaat en de huid gaat schilferen.

Ook in de winter kun je meer last hebben van een droge en geïrriteerde hoofhuid. Door de lage temperaturen en de verwarming die binnen aanstaat, is de lucht droger. Kies voor een shampoo met natuurlijke oliën zoals bijvoorbeeld de FEED van BioHair, gebruik eens een detox en smeer je hoofdhuid voor het wassen lekker in met een olie.

Gebruik je nog geen ECO CG producten? Dan is het zeker de moeite waard om de overstap te overwegen, aangezien er in veel gewone CG producten veel (schadelijke) ingrediënten zitten die een droge hoofdhuid en schilfers kunnen veroorzaken. Wil je hier graag advies over? Plan dan een gratis online consult in.

Andere oorzaken

Naast een droge hoofdhuid kunnen er nog meer oorzaken zijn van het hebben schilfers zoals bijvoorbeeld een allergie, seborroïsch eczeem en psoriasis.

 

Seborroïsch eczeem

Wanneer je last hebt van schilfers die veroorzaakt worden door seborroïsch eczeem zien deze er grijswit, soms gelig uit en kunnen zich korstjes vormen en wordt vaak veroorzaakt door een overmatige talgproductie maar bijvoorbeeld ook door chemische haarverf en ingrediënten in je producten. Hoe lastig ook maar probeer niet te krabben. Hiermee beschadig je de huid nog verder, maak je het probleem nog groter en kunnen zelfs je haarzakjes beschadigd raken. Smeer je hoofdhuid lekker in met bijvoorbeeld wat olijfolie om de schilfers los te weken, gebruik (dagelijks) een milde shampoo en doe eens een kuur met een groene klei.

 

Psoriasis

Wanneer je last hebt van psoriasis, kun je last hebben van droge schilfers en soms zelfs dikke plakkaten op het hoofd die enorm kunnen jeuken. De oorzaak is hoogstwaarschijnlijk een probleem in het eigen immuunsysteem waarbij de huidvernieuwing minstens 4x zo snel gaat dan normaal. Leefstijl speelt een belangrijke rol en is het eerste wat je zelf kunt doen om je symptomen iets te verminderen. Vermijd bijvoorbeeld zoveel mogelijk suikers en slik extra vitamine D. Daarnaast zijn planten oliën zoals olijf-, avocado-, jojoba- en teunisbloemolie heel fijn om de aangedane huid mee in te smeren en vervolgens een detoxklei aan te brengen. Zorg dat je niet te vaak en mild reinigt en vermijd ook hier chemische haarverf en andere haarproducten.

Atopisch eczeem

Schilfers die worden veroorzaakt door allergieën (atopisch eczeem) kunnen getriggerd worden door van alles. Vaak heb je dan ook last van hooikoorts, astma en voedselintoleranties zoals voor gluten, lactose, varkensvlees en suiker. Wanneer je hier last van hebt is je huid al extreem droog doordat de huid open staat, dus vermijdt waar mogelijk ontvettende middelen zoals synthetische shampoos en zepen en beperk het contact met water. Hoe vaker je wast, hoe droger de (hoofd)huid en hoe meer jeuk. Ook hier kan een olie (op de hoofdhuid) of vette crème (op andere plekken van het lichaam) zoals karité boter heel fijn zijn omdat dit de huid waar mogelijk afsluit. Gebruik een milde shampoo en vermijd waar mogelijk contactmomenten waarbij je wordt blootgesteld aan de stoffen waar je op reageert.

Het last hebben van hoofdhuidproblemen kan heel vervelend zijn maar is niet iets om je voor te schamen. Je bent zeker niet de enige en met wat handige tools en tips and tricks kun je het zo goed mogelijk onder controle proberen te houden. Laat het je dan ook zeker niet weerhouden om een bezoekje te brengen aan de kapper. Bij PureLou zijn we gespecialiseerd in hoofdhuid problematiek en ben je van harte welkom! Een afspraak boek je hier.  

Wat vind jij er van ?

Laat hier gerust jouw gedachtes achter :-)

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking