BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100
0
0
BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100

Door Milou, 2 juni 2023

Veel voorkomende hoofdhuidproblemen: dit zijn de oorzaken en zo kom je ervan af

Roos: iedereen heeft er ongetwijfeld wel eens van gehoord of mee te maken gehad. Maar wat is het nu precies? En kunnen we alles wel 'roos' noemen? En het belangrijkste: wat kun je ertegen doen? We leggen het je uit. Als je last van schilfers hebt, is het belangrijk om te weten waardoor ze worden veroorzaakt en wat het verschil is tussen enerzijds roos en anderzijds schilfers veroorzaakt door een droge hoofdhuid. Soms wordt een droge hoofdhuid aangezien voor roos, terwijl dat het probleem helemaal niet is.

In deze blog lees je over:
  • roos
  • droge hoofdhuid
  • seborroïsch eczeem
  • psoriasis
  • atopisch eczeem
  • allergisch contacteczeem
  • hoofdhuidschimmel

Droge hoofdhuid

Bij een gezonde hoofdhuid worden er in de diepere lagen van de huid continu nieuwe huidcellen aangemaakt. In de buitenste lagen worden de oude cellen juist weer afgebroken. Je kunt deze lagen zien als een soort muur die ervoor zorgt dat er genoeg vocht binnen blijft. Bij een droge hoofdhuid is dit systeem verstoord. Hierdoor verlies je vocht en ontstaat een droge hoofdhuid. Een droge hoofdhuid kun je herkennen aan de volgende kenmerken: jeuk, een strak gevoel van de hoofdhuid en last hebben van fijne schilfertjes, vaak droog en wit van kleur. En precies hierbij onderscheidt het zich van roos. Als je last het van roos, dan zijn de schilfers meestal groter, vettig en (wit)geel van kleur. Omdat een droge hoofdhuid en roos twee verschillende dingen zijn, heeft het dus geen zin om een droge hoofdhuid te bestrijden met een anti-roos shampoo. Sterker nog, het kan je klachten zelfs erger maken! Juist het gebruik van haarproducten met agressieve ingrediënten is een belangrijke veroorzaker van een geïrriteerde en droge hoofdhuid. Het droogt namelijk de hoofdhuid uit, waardoor er een vochttekort ontstaat en de huid nog meer gaat schilferen.

Ook in de winter kun je meer last hebben van een droge en geïrriteerde hoofhuid. Door de lage temperaturen en de verwarming die binnen aanstaat, is de lucht droger. Kies voor een shampoo met natuurlijke oliën zoals de FEED van Bio Hair, gebruik eens een detox en smeer je hoofdhuid voor het wassen lekker in met een olie. Gebruik je nog geen ECO CG producten? Dan is het zeker de moeite waard om de overstap te maken, aangezien er in veel gewone CG producten meerdere (schadelijke) ingrediënten zitten die een droge hoofdhuid en schilfers kunnen. Naast een droge hoofdhuid kunnen er nog meer oorzaken zijn van het hebben schilfers, zoals een allergie, seborroïsch eczeem en psoriasis.

Seborroïsch eczeem

Wanneer je last hebt van schilfers die veroorzaakt worden door seborroïsch eczeem, zien deze er grijswit tot gelig uit en kunnen zich korstjes vormen.  Vaak wordt dit veroorzaakt door een overmatige talgproductie, maar bijvoorbeeld ook door chemische haarproducten of haarverf. Hoe lastig ook, maar probeer niet te krabben! Hiermee beschadig je de huid nog verder, maak je het probleem nog groter en kunnen zelfs je haarzakjes permanent beschadigd raken. Smeer je hoofdhuid lekker in met bijvoorbeeld wat olijfolie om de schilfers los te weken, gebruik (dagelijks) een milde shampoo en doe eens een kuur met een groene klei.

Psoriasis

Psoriasis is een chronische, terugkerende huidaandoening die over het hele lichaam kan voorkomen. Het is een ontstekingsziekte waarbij de celdeling verstoord is, waardoor de huidvernieuwing abnormaal snel gaat. Dit resulteert in de kenmerkende op elkaar plakkende, schilferende plakkaten. Psoriasis komt ook vaak voor op de hoofdhuid en wordt dan psoriasis capitis genoemd.

Psoriasis kun je herkennen aan de scherpe overgang tussen de aangedane huid en de gezonde huid. Ook komen de plekken vaak symmetrisch op het lichaam voor. De aangedane plekken zijn rood en hebben een dikke witzilveren schilferlaag. Psoriasis capitis zien we vaak op de haargrens van het voorhoofd, symmetrisch achter de oren, op de slapen en in de nek. Vaak zijn de rode plekken bedekt door huidschilfers, waardoor het kan lijken op witte roos (in tegenstelling tot de gelige roos die je ziet bij seborroïsch eczeem). Het begint vaak met één of meerdere kleine plekjes. Soms vloeien die plekjes samen tot dikke plakkaten op de hoofdhuid met daarop dikke, vastzittende schilfers (in tegenstelling tot dunne, loszittende schilfertjes bij eczeem).

Psoriasis capitis jeukt enorm en zorgt voor een geïrriteerde hoofdhuid. Een psoriasis huid verliest wel 3 tot 10 keer zoveel vocht als een gezonde huid. Daarom is het belangrijk om vochtinbrengende producten te gebruiken en de huid vet te houden (een droge huid is een jeukende huid). Gebruik een milde pH-neutrale shampoo en was met lauw water (te warm water droogt de hoofdhuid uit en lost natuurlijke oliën op). Vermijd verder uitdrogende en irriterende ingrediënten, zoals sterke reinigers, sulfaten, uitdrogende alcohol, parfumstoffen, synthetische conserveermiddelen en chemische toevoegingen. Let ook op met heet föhnen en synthetische haarverf.

Bij psoriasis kun je last hebben van droge schilfers en soms zelfs dikke plakkaten op het hoofd die enorm kunnen jeuken. De oorzaak is hoogstwaarschijnlijk een probleem in het eigen immuunsysteem waarbij de huidvernieuwing minstens 4x zo snel gaat dan normaal. Leefstijl speelt een belangrijke rol en is het eerste wat je zelf kunt doen om de symptomen iets te verminderen. Vermijd bijvoorbeeld zoveel mogelijk suikers en slik extra vitamine D. Daarnaast zijn plantaardige oliën zoals olijf-, avocado-, jojoba- en teunisbloemolie heel fijn om de aangedane huid mee in te smeren en vervolgens een milde detox klei aan te brengen. Zorg dat je niet te vaak en mild reinigt en vermijd ook hier chemische haarproducten en haarverf.

Atopisch eczeem

Schilfers die worden veroorzaakt door een allergie (atopisch eczeem) kunnen getriggerd worden door van alles. Vaak heb je dan ook last van hooikoorts, astma of voedselintoleranties zoals voor gluten, lactose, varkensvlees of suiker. Wanneer je last hebt van atopisch eczeem, is je huid al extreem droog doordat de huid open staat. Vermijd daarom waar mogelijk ontvettende middelen zoals synthetische shampoos en zepen en beperk het contact met water. Hoe vaker je wast, hoe droger de (hoofd)huid en hoe meer jeuk er ontstaat. Ook hier kan een olie (op de hoofdhuid) of vette crème (op andere plekken van het lichaam) zoals karité boter heel fijn zijn, omdat dit de huid waar mogelijk afsluit. Gebruik een milde shampoo en vermijd waar mogelijk contactmomenten waarbij je wordt blootgesteld aan de stoffen waar je op reageert.

Het last hebben van hoofdhuidproblemen kan heel vervelend zijn, maar is niet iets om je voor te schamen. Je bent zeker niet de enige en met wat handige tools en tips and tricks kun je het zo goed mogelijk onder controle proberen te houden. Laat het je dan ook zeker niet weerhouden om een bezoekje te brengen aan de kapper. Bij PureLou zijn we gespecialiseerd in hoofdhuidproblematiek en ben je van harte welkom! Een afspraak boek je hier.

Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem is een ontsteking van de huid die ontstaat door een overgevoeligheidsreactie van het immuunsysteem. Veelvoorkomende allergenen zijn PPD (in chemische haarverf) en parfumstoffen. Allergisch contacteczeem bouw je op door regelmatig contact met het allergeen en komt pas later tot uiting, soms zelfs pas jaren later. Dit wordt sensibilisatie genoemd. Hoe vaker er huidcontact is geweest, hoe heftiger de allergie zich zal ontwikkelen. Een eenmaal opgebouwde allergie is levenslang, omdat het immuunsysteem het allergeen onthoudt en de volgende keer weer herkent en zal reageren met een allergische reactie. Het allergeen is nu een vijand geworden voor het immuunsysteem. Een reactie kan direct of vertraagd voorkomen. Bij een directe reactie ontstaan de klachten na enkele minuten tot uren en bij een vertraagde reactie ontstaan de klachten pas na enkele dagen.

Allergisch contacteczeem is te herkennen aan een rode, gezwollen, schilferende huid met onscherpe begrenzing tussen de aangedane plekken. Ook ontstaan er soms vochtblaasjes Het kan aanvalsgewijs optreden en jeukt vaak hevig (niet te verwarren met irritatief contacteczeem, dat meer pijnlijk dan jeukend is). Bij een acute reactie treden vaak vuurrode plekken, galbulten, vochtblaasjes en zwelling van de huid op. Bij een vertraagde reactie treden vaker jeuk, schilfering en eczeem op. Wanneer het eczeem langdurig aanhoudt, kan dat zorgen voor kloofjes en verdikking van de huid. Op de hoofdhuid ontstaat allergisch contacteczeem vaak langs de haargrens en in de nek. Ook kan de allergische reactie zorgen voor gezwollen oren en ogen.

De enige oplossing voor allergisch contacteczeem is het allergeen volledig vermijden. Daarom is het belangrijk om te achterhalen voor welke stof je precies allergisch bent. Zorg er verder voor dat de huid niet uitdroogt en ben spaarzaam met zeep en water. Gebruik het liefst een milde reiniger en houdt de hoofdhuid vet. Droge lucht, extreme warmte, vochtigheid/zweet en irriterende kleding/stoffen kunnen het eczeem verergeren.

Hoofdhuidschimmel

Hoofdhuidschimmel, ook wel tinea capitis genoemd, is zoals de naam al doet vermoeden een schimmelinfectie op de hoofdhuid. Een schimmel of gist op de huid kan bij een verminderde weerstand hoofdroos veroorzaken. Hoofdhuidschimmel is erg besmettelijk. Vaak zie je een of meer kalende plekken op de hoofdhuid met afgebroken haren en lichtgrijze schilfering (kan op psoriasis lijken).

Een andere vorm is een gistinfectie, genaamd pityriasis versicolor. Dit is een onschuldige beschadiging van de hoofdhuid, veroorzaakt door een bepaalde gist. De meeste mensen hebben geen last van deze gist, maar bij sommige mensen veroorzaakt het gistovergroei en beschadigt de bovenste laag van de hoofdhuid. Dit uit zich in vlekkerige verkleuring van de hoofdhuid en lichte tot matige jeuk. Deze gistinfectie komt vooral voor bij een talgrijke hoofdhuid en is in tegenstelling tot een schimmelinfectie niet besmettelijk.


Start hier jouw krullenreis!

Wil jij meer leren over krullen, haareigenschappen en de ECO CG methode? En wil jij weten hoe je de juiste producten kiest en de perfecte krulroutine voor thuis creëert? Schrijf je dan nu in voor Start hier jouw krullenreis. Aan de hand van korte video's nemen we je mee in de wereld van de eco curly girls, zodat jij binnen de kortste keren de gezondheid van je haar optimaliseert en jouw krullen laat floreren!

Wat vind jij er van ?

Laat hier gerust jouw gedachtes achter :-)

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking