BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100
0
0
BINNEN 1-3 DAGEN IN HUIS
100% ECO & CG
GRATIS VERZENDEN VANAF €100

Door Milou, 24 augustus 2022

Welke ingrediënten kan ik het beste vermijden en waarom?

Binnen de cosmeticawereld wordt er gebruik gemaakt van ontzettend veel ingrediënten en het ene ingrediënt is schadelijker dan het andere. Het kan daarom geen kwaad om eens kritisch naar de etiketten van je producten te kijken. Maar welke ingrediënten kun je het beste kunt vermijden en waarom? We zetten er een aantal voor je op een rij. Lees ook onze andere (meest actuele) blog over schadelijke ingrediënten in haarverzorgingsproducten.

SL(E)S

SLS (Sodium Lauryl Sulfate) is één van de meest bekende, maar ook agressieve ingrediënten die er te vinden zijn in cosmetische producten. Het staat vooral bekend om zijn reinigende en ontvettende werking. Het reinigt zelfs zo sterk dat het ook gebruikt wordt in reinigingsproducten voor garagevloeren en motorblokken. Naast de reinigende werking zorgt SLS er o.a. ook voor dat de shampoo schuimt en makkelijker te verdelen is. Doordat het vetten op kan lossen, stript het je huid en haar van zijn natuurlijke oliën. Hierdoor droogt je haar en hoofdhuid enorm uit. Ook zijn de moleculen van SLS klein genoeg om de haarschacht binnen te dringen waar ze het haar van binnenuit beschadigen, wat zelfs kan leiden tot haaruitval. Een goed reinigende shampoo is erg belangrijk, maar er zijn veel betere en natuurlijke alternatieven zoals een natuurlijk kokossulfaat (Sodium Coco-Sulfate), zoals de 4 Seizoenen Shampoo van Bio Hair.

Siliconen(vervangers)/PEG

Siliconen zijn microplastics en leggen een laagje om elk haartje waardoor het haar direct dikker, glanzender en gezonder lijkt. Siliconen stapelen zich na elk gebruik op en sluiten de haarschacht uiteindelijk volledig af, waardoor het haar niet meer kan ademen en er geen voeding het haar meer kan binnendringen. Dit kan leiden tot onder andere een enorm vochttekort in je haren. Als je wilt checken of er in jouw producten siliconen zitten, kijk dan of de volgende woorden in de ingrediëntenlijst van jouw product voorkomen:

  • dimethicone (copolyol)
  • hydroxypropyl polysiloxane
  • lauryl methicone copolyol
  • cyclomethicone
  • cyclopentasiloxane
  • phenylpropyl dimethicone
  • trimethylsilylamodimethicone
  • PEG/PPG

PEG is een synthetisch (kunstmatig) ingrediënt wat vaak als emulgator wordt gebruikt in cosmeticaproducten omdat het als geen ander vet, vuil en water aan elkaar bindt waardoor alles moeiteloos met water kan worden weggespoeld. De meest voorkomende zijn PEG-7, PEG -40 en PEG-100. PEG is een praktisch en bruikbaar ingrediënt, maar het is goed om jezelf af te vragen of je dit graag in je producten wilt hebben. Bij het productieproces van PEG kan er namelijk 1.4-dioxaan ontstaan, en dat is volgens de EU-richtlijnen een carcinogeen categorie 2. Dit wil zeggen dat het ervan verdacht wordt dat het kankerverwekkend is. De meeste PEG fabrikanten (én de leveranciers van de grondstoffen) letten helaas niet op de kwaliteit van het productieproces en hanteren een nogal losse norm wat betreft hun eindproduct. Dus vraag jezelf kritisch af of je producten met dit ingrediënt wil gebruiken.

Polyquaternium

Nog een bekende: polyquaternium is een veelgebruikt ingrediënt welke gebruikt wordt als haarverzachter en antistatisch middel. Iedere keer dat je een product gebruikt waar dit ingrediënt inzit, leg je een laagje om je haar heen dat te vergelijken is met een siliconen laag (en je hebt hierboven kunnen lezen waar dit toe kan leiden). Het duurt gemiddeld zo’n 20 wasbeurten met een goed reinigende shampoo om deze lagen van je haar en hoofdhuid te verwijderen. Polyquaternium bevat altijd een cijfer achter de naam, dit duidt de chemische verbinding aan die gemaakt is. Dit ingrediënt is ook nog eens biologisch zeer slecht afbreekbaar. Dus vraag jezelf kritisch af of je producten waar deze stof inzit wil (blijven) gebruiken voor jouw haar.

Parabenen

Parabenen zijn conserveringsstoffen die bacteriën en schimmels weren uit je product. Hierdoor zijn je producten lang houdbaar en blijft het een gelijkmatige emulsie. Parabenen staan erom bekend uiterst onvriendelijk te zijn voor huid, haar en lichaam. In voeding worden parabenen aangeduid met de E-nummers 214 tot en met 219. In cosmetica artikelen kun je parabenen herkennen aan termen zoals butylparabe(e)n, propylparabe(e)n en isoparabe(e)n. Zodra je deze ingrediënten tegenkomt in je product(en), is het beter om deze te laten staan.

EDTA/DEA

(Disodium) EDTA (ethyleen diamine tetracetic acid) is een chemisch conserveringsmiddel dat zeer slecht afbreekbaar is en heel schadelijk voor het milieu.

Wat je hierboven hebt kunnen lezen ziet er misschien ingewikkeld uit met al die chemische termen en die hoef je ook zeker niet te onthouden. Maar wees je zo nu en dan bewust van de producten die je gebruikt of overweegt aan te schaffen, en dan met name de ingrediënten. Chemie is niet nodig, zeker niet in een tijd waar duurzaamheid een steeds grotere rol gaat spelen in ons leven. Iets waar fabrikanten dan weer handig op inspelen en dan komt de term 'greenwashing' soms ook om de hoek kijken. Hoe je dit kunt herkennen, lees je hier.


Start hier jouw krullenreis!

Wil jij meer leren over krullen, haareigenschappen en de ECO CG methode? En wil jij weten hoe je de juiste producten kiest en de perfecte krulroutine voor thuis creëert? Schrijf je dan nu in voor Start hier jouw krullenreis. Aan de hand van korte video's nemen we je mee in de wereld van de eco curly girls, zodat jij binnen de kortste keren de gezondheid van je haar optimaliseert en jouw krullen laat floreren!

Reacties

  • Door Annabel, 24 augustus 2022

    Wat een leuke Blogs. Door jullie en de Eco Curly girls groep op Facebook ben ik zoveel wijzer geworden. Mijn haren hebben in 35 jaar niet zo goed gezeten als het afgelopen jaar.

  • Door Ilona Wauro, 24 augustus 2022

    Ontzettend interessant. Deze informatie geeft veel duidelijkheid.

  • Door Iris, 24 augustus 2022

    Hele fijne uitleg!
    Sinds 2,5 jaar overgestapt op cv en ook gelijk op de ecoproducten. Ik heb een foto van voor en na 2 maanden. Onvoorstelbaar groot verschil!

Wat vind jij er van ?

Laat hier gerust jouw gedachtes achter :-)

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking